Logo

anakronisme

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook


anakronisme (græsk) Ordet anakronisme kommer af græsk ana- og chronos 'tid': bevidst eller fejlagtig henføring af noget til en tid, fx i litteraturhistorisk fremstilling, hvor det historisk set ikke hører hjemme, fx en cigaretrygende person i en oldtidsfilm eller tegneserien Familien Flint, der kører bil, går i drive-in bio osv.


anakronisme, en tidsmæssig uoverensstemmelse af elementer inden for en given sammenhæng. Det kan være et tilsigtet raffinement, som når Nis Petersen i Sandalmagernes Gade (1931), der foregår i det gamle Rom, fortæller, at "Marcellus havde spleen".


En utilsigtet anakronisme er det, at Shakespeare i skuespillet Julius Cæsar (II,2) lader et ur slå, eller at Tower Bridge, der først blev bygget i 1894, afbildes i gyserfilmen The Lodger (1944) om Jack the Ripper i 1880'ernes London. En utilsigtet anakronisme forekommer også i den danske tv-serie Matador(1978-82), hvor en spilledåse i 12. afsnit, der foregår i 1936, spiller melodien Edelweiss, der er skrevet til musicalen The Sound of Music i 1959 af amerikanerne Rodgers og Hammerstein og ikke er en tysk eller østrigsk folkemelodi af ældre dato, som tilrettelæggerne må have formodet.


.............................................................................................................

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 118 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Laurentii tårer augustmeteorer, perseiderne: meteorsværm
• kromatin kromosomers fremtrædelsesform

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os