Logo

Amsterdam

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Amsterdam

Herover et vue over byen på en gravering fra 16. årh.


Amsterdam.  [Amster'dam]: Holland. Nederlands største by, men ikke regeringsby, ved floden Amstels udmunding i Het IJ, en bugt i den sydvestlige del af IJsselmeer; 720.000 indb. Bygget på nedrammede pæle; talrige kanaler, grachter, gennemskærer og opdeler byen i 90 øer, som er forbundet ved 400 broer. Nederlands næststørste havneby, forbundet med Nordsøen ved Noordzee-Kanaal, gennem hvilken byen kan besejles af oceangående skibe, og med Ruhr-distriktet via Amsterdam-Rhin-kanalen.


To universiteter, grundlagt 1877 og 1900, kunstakademi, adskillige højere læreanstalter og forskningsinstitutter samt biblioteker og museer, hvoriblandt Rijksmuseum og koncerthuset Concertgebouw. Diamantsliberier, skibsværfter, maskinfabrikker, flyfabrik. Meget betydelig handelsby. Lufthavn Schiphol. Seværdigheder er Oude Kerk (1300); Nieuwe Kerk (15.-16. årh.) med smuk prædikestol; Westerkerk med Rembrandts gravmæle; kongeslot fra 1648-55 samt museet Rembrandthuis.


Bybilledet er præget af gammelnederlandske huse med smukke gavle. Nævnes første gang 1275; i 14.-15. årh. blomstrende handelsby som medlem af Hansaen; i 17. årh. ledende by iverdenshandelen på grund af af kolonierne. Byen oplevede en periode med tilbagegang i 19. årh., da de største skibe ikke kunne gå gennem Zuidersøen; atter fremgang efter bygningen af Noordzee-Kanaal.


Amsterdam

Amsterdam er gennemskåret af talrige kanaler, som deler byen i øer, der er forbundet ved broer.


Amsterdam

Kvarteret omkring Keninklijk Paleis, den kongelige residens, hvis facade vender ud mod den åbne plads.

 

Amsterdam: hovedstad, men ikke regeringsby i Nederland; Den indre by med det halvcirkulære kanalsystem, Grachten, blev anlagt fra 1612. Størstedelen af de gl. gavlhuse og pakhuse er bevaret. Kongeslot (tidl. rådhus) fra 1600-tallet, Oude Kerk og Nieuwe Kerk fra 1300-og 1400-tallet. Berømte kunstsamlinger som Rijksmuseum, Stedelijk Museum og van Gogh-museum.


Endvidere Rembrandts hus, koncerthuset Concertgebouw og tropisk museum; to universiteter. Amsterdams udhavn, Velsen, er ved kanaler forbundet med Nordsøen og Rhinen. Alsidig industriby med bl.a. diamantslibning. Amsterdam var en livlig søfartsby i middelalderen med handel især i Østersøområdet; efter udviklingen af det nederlandske kolonivælde i 1500-tallet og spaniernes erobring af Antwerpen 1585 var Amsterdam i 1600-tallet verdens førende handels- og finansby. I 1800-tallet måtte Amsterdam afgive en del handel til Rotterdam.


Amsterdam

Kort over Amsterdam.


Amsterdam, hollandsk by, hovedstad i Holland, men ikke regeringsby. Regeringsbyen er Haag. Med sine 743.000 indb. (2005) i kommunen er Amsterdam Hollands største by. I Storamsterdam (17 kommuner) bor 1.529.000 mennesker. Byen ligger i provinsen Noord-Holland, hvor floden Amstel løber sammen med Het IJ, den sydvestlige havbugt til indsøen IJsselmeer. Byen hører til Randstad Holland, Hollands store, sammenhængende byområde, hvortil også hører Haarlem, Haag, Rotterdam og Utrecht.

Amsterdam ligger på en undergrund af mose og ler i et meget lavt terræn, der har nødvendiggjort det omfattende system af karakteristiske kanaler, og som er årsagen til, at husene har min. 15 m lange fundamentpæle stående på et dybtliggende, fast sandlag.


De tre berømte hovedkanaler, Herengracht, Keizergracht og Prinsengracht ligger som halvcirkler om den centrale kanal, Singel. Singel blev anlagt ca. 1420 og var oprindelig en del af byens befæstning. I begyndelsen af 1600-tallet var befolkningstilvæksten så stor, at den medførte en omfattende bosætning på både i kanalerne; det blev nødvendigt at udvide kanalnettet yderligere med de tre nævnte hovedkanaler. Området vest for Prinsengracht blev samtidig bebygget og udviklede sig fra et gartneriområde til arbejderkvarteret Jordaan. Det har nu udviklet sig til en bydel med en blandet befolkning, hvoraf mange er unge og velstillede.


Byudvikling

Den indre bykerne er meget tætbebygget, og det øgede boligbehov har bevirket, at byens senere kvarterer er bygget uden om bykernen i flere etaper. I disse kvarterer ligger flere af Amsterdams ældre parker, bl.a. Vondelpark, og idrætsanlæg, bl.a. Olympisch Stadion fra OL i 1928 og Arena, som er hjemmebane for fodboldklubben Ajax.


I 1970'erne var der ikke længere plads til befolkningen inden for kommunens daværende areal. Byvæksten fandt derfor sted i satellitkvarterer som fx Bijlmermeer SØ for Amsterdam, et socialt højhusbyggeri med 32.000 indbyggere, overvejende indvandrere.


Omkring halvdelen af Amsterdams indbyggere er af ikke-hollandsk oprindelse. De fleste kommer fra Surinam, Marokko og Tyrkiet, men de enkelte kvarterer er ikke domineret af en enkelt etnisk gruppe. På markedet Albert Cuyp i kvarteret de Pijp, bygget omkring 1900 for industriarbejdere, er mange af de fremmede kulturer repræsenteret.


Erhverv

Amsterdam er et administrativt og finansielt centrum med over 410.000 arbejdspladser, hvor servicefag (94.000) med mange banker og sundhedssektoren (54.000) hører til de største. Den er samtidig Hollands største industriby med vægten på petrokemisk, konfektions- og næringsmiddelindustri. Byens bryggerier og spiritusfabrikker fremstiller verdenskendte produkter som fx Heineken og Bols. Philips' hovedkontor er flyttet til byen. Diamantindustrien er omfattende; en meget stor del af verdens industridiamanter fremstilles i Amsterdam.


Byen har foruden Amsterdams Universitet (grundlagt 1632, men først universitetsstatus fra 1877) og Frie (Vrije) Universitet (grundlagt 1880) bl.a. kunstakademi og musikkonservatorium. Kommunen undersøger mulighederne for at tiltrække "kreativ industri", ligesom man søger at etablere en "vidensby", hvor undervisning og forskning er vigtige funktioner.


Infrastruktur

På trods af en ugunstig beliggenhed har Amsterdam verdens 17.-største havn, der navnlig bliver brugt til transitgods. Adgangen til hhv. Nordsøen og Rhinen sker ad kanalern ... Læs videre om Amsterdams infrastruktur.


Historie

I 1275 omtales for første gang en by ved "Amsteldamme", dæmningen med en sluse over floden Amstel. Den var et lille fiskerleje og en handelsstation ved flodmundingen i nærheden af den daværende havbugt Zuidersøen, nu IJsselmeer, og slusen lå, hvor Nationalmonumentet ligger i dag. Den var aktiv i Østersøhandelen og senere også i transithandelen mellem Østersøen og Middelhavet ... Læs videre om Amsterdams historie.


Bybillede, arkitektur og museer

Amsterdams centrum er den store plads Dam med det monumentale kongeslot, opført fra 1648 som rådhus i hollandsk klassicistisk stil af Jacob van Campen, og den sengotiske kirke Nieuwe Kerk, påbegyndt i slutningen af 1300-tallet; den bruges i dag som flere andre af byens gamle kirker til udstillinger og koncerter ... Læs videre om Amsterdams arkitektur og museer.



.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.369 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?
Effektiv reklame - klik her