Logo

Amritsar

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Amritsar

Det gyldne Tempel i Amritsar, sikhernes hellige by, er bygget på en ø midt i en sø. Det er den krigeriske sekts største helligdom og et prægtigt bygningsværk.


Amritsar [Am'ritsar]: by i Indien, i delstaten Punjab i det nordvestlige Indien; sikhernes hellige by. Universitet. Bomulds- og tæppeindustri. Seværdigheder er Det gyldne Tempel og Den hellige Sø.

Byen har en befolkning på omkring 1,13 mio. indb. (2011). Navnet kommer fra sanskrit Amŗta-saras. I hinduistisk tro er Amŗta en væske som deres guder drak for at holde sig udødelige


Amritsar

et relief på Det gyldne Tempel forestillende de ti guruer, som udarbejdede sikhernes religion i løbet af flere sekler.

 

Amritsar: Sikhernes hellige by med deres fornemste helligdom, Det Gyldne Tempel, i en kunstig sø. 1984 forskansede militante sikher sig i templet, der herefter stormedes af regeringstropper og delvis plyndredes. Tekstil- og kemisk industri. Jernbaneknudepunkt; lufthavn.


Amritsar
Taget på Det Gyldne Tempel er beklædt med forgyldte kobberplader. Det Gyldne Tempel i den indiske by Amritsar i Punjab blev stormet af indiske regeringstropper. Militante sikhseparatister havde forskanset sig i templet.

Amritsar Byen var oprindelig befæstet med Det Gyldne Tempel som centrum i et basarkvarter fra 1600-tallet Inden for bymuren var byen delt i katras med forskellige kaster og professioner og hver sit markedscentrum. Landskabet uden for bymuren var præget af havehuse med Rambagh Park mod nord og Gobindgarh Fort mod vest som dominerende anlæg. En kraftig byvækst fra ca. 1920 forvandlede byens omgivelser til villakvarterer mod nord, industrikvarterer mod vest og arbejderkvarterer mod syd.


Amritsar er blevet et vigtigt industri- og handelscentrum og trafikknudepunkt, men byens særlige karakter skyldes rollen som åndeligt og politisk centrum for sikhbefolkningen, dens kultur, livsform og dens helligdomme.


Byen blev grundlagt 1577 af sikhernes 4. guru, Ram Das. Ifølge traditionen blev sikhernes hellige skrift, Adi Granth, samlet her og anbragt i Det Gyldne Tempel, Hari Mandir. I 1900-tallet har byen været skueplads for to begivenheder af stor symbolsk betydning; massakren i 1919, hvor britiske styrker skød på et nationalistisk protestmøde, og angrebet i 1984 på Det Gyldne Tempel, som indiske tropper erobrede fra militante sikhseparatister.


 

.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.114 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Statsministeren får job i udlandet siger rygterne.


Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her