Logo

amish

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

amish

amish, protestantisk befolkningsgruppe i Nordamerika. Den stammer oprindelig fra Schweiz og Sydtyskland, hvor tilhængere af Jakob Ammann i 1690'erne udtrådte af mennonitternes trossamfund. Efter 1720 begyndte en udvandring til Pennsylvania; senere har de også bosat sig i bl.a. Ohio, Indiana og Canada. Amish er opdelt i flere kirkesamfund, hvoraf Old Order Amish Church er det største.


I gudstjenesterne, som foregår i hjemmene, bruges et blandingssprog af tysk og engelsk, det såkaldte Pennsylvania Dutch. De fleste amish lever af landbrug og afviser moderne hjælpemidler som telefon, elektrisk lys og biler. Deres klædedragt er gammeldags; kvinderne klæder sig i lange kjoler og kyser. For at undgå påvirkning fra det omgivende samfund går børnene kun i grundskole og afholdes fra videregående skolegang. Patchwork har et særligt ry blandt deres traditionelle håndværk.


Den stærkt konservativt religiøse levevis har bl.a. bevirket en høj grad af indgifte, hvilket har medført en øget forekomst af visse arvelige sygdomme. Arvegangen og den genetiske baggrund for disse sygdomme kan derfor studeres af humangenetikere ud fra amish-familiers genealogier.

Der vurderes, at der lever ca. 250.000 amish i USA (2010); deres antal er i stærk vækst.Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 12 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• jafaritterjafaritter, (efter Jafar al-Sadiq og -it), muslimer, der følger den mest udbredte...
• kadrkadr, (arabisk), den uforanderlige skæbnemagt.
• Abu BakrAbu Bakr, ca. 573-634, den første kalif efter profeten Muhammed. Abu Bakr støttede fra...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os