Logo

amider

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

amider [a'mider]: Ordet amid kommer af fransk amide, de første bogstaver af ammoniak og -id. Kemiske derivater af carboxylsyrer hvis hydroxylgruppe er erstattet med gruppen -NH2; urinstof er et amide af kulsyre.


amider, organiske forbindelser, derivater af carboxylsyrer med ammoniak. Amider kan fremstilles ved opvarmning af carboxylsyrers ammoniumsalte, idet der fraspaltes vand. Det simpleste amid er formamid (HCO-NH2), myresyrens amid.


Hvis et eller to af H-atomerne på amidets N-atom ombyttes med et organisk radikal, fås N-substituerede amider. Til denne klasse af forbindelser hører proteinerne; i disse kaldes amidfragmentet -CONH- en peptidbinding (se peptider). Opvarmes salte af diaminer, som er organiske forbindelser indeholdende to aminogrupper, med dicarboxylsyrer, fås polymere amider, polyamider. Nylon er et eksempel.

De simpleste amider er væsker med højt kogepunkt (formamid kp. 210 °C), og de er opløselige i vand. Andre syrer end carboxylsyrer kan danne forbindelser analoge med amider; fx kaldes svovlsyrens ammoniakderivater for sulfonamider.

Se også akrylamid. 


.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 680 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad laver du på St. Bededag 2024Effektiv reklame - klik her