Logo

amfibolgruppen

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

amfibolgruppen

Amfibolgruppen. Mikrofotografi af tyndslib af en fonolitisk lavabjergart fra Sanadoire i Auvergne. Nederst ses to prismatiske krystaller af en brun amfibol og til venstre for disse et tværsnit af en amfibolkrystal. Disse krystaller er omgivet af sorte rande, der består af en sammenvoksning af pyroxen og magnetit, mens de grønne krystaller af pyroxen øverst i billedet er uden rande. Denne forskel skyldes, at pyroxen er et stabilt mineral ved det lave tryk, som lava størkner under. Amfiboler derimod indeholder de flygtige stoffer vand og fluor og kan kun dannes under høje tryk. Amfibolkrystallerne er derfor dannet dybt nede i jorden og nedbrydes fra overfladen af kornene, når de bringes til jordoverfladen i et vulkanudbrud.


amfibolgruppen, (Ordet amfibol kommer af græsk amfibolos 'tvetydig, uvis'.) gruppe af silikatmineraler, der har stor udbredelse i magmabjergarter og metamorfe bjergarter. Navnet blev givet i 1801 af den franske mineralog René Just Haüy for at beskrive den dengang uoverskueligt store variation i udseende og kemisk sammensætning, som gruppen viste.


Amfibolgruppen er kemisk meget bredt sammensat, hvilket fremgår af gruppens generelle formel: A0-1B2C5T8O22(OH,O,F,Cl)2, hvor A kan være Na eller K, B kan være Na, Li, Ca, Mn, Fe2+ eller Mg, C kan være Mg, Fe3+, Mn, Al eller Ti og T kan være Si eller Al.


De fleste amfiboler krystalliserer monoklint, men amfiboler, der mangler calcium i B-positionen, og som er rige på magnesium og jern, kan krystallisere både monoklint og orthorombisk. Anthofyllit er fx orthorombisk (en orthoamfibol), cummingtonit med næsten samme kemiske sammensætning er monoklin (en klinoamfibol).


Vigtigste amfibolmineraler og fordelingen af kationer på A, B, C og T-positionerne i den generelle formel: A0-1B2C5T8O22(OH, O, F, Cl)2


ABCT
Mg-Fe-Mn amfiboler
anthophyllit (Mg, Fe)2(Mg, Fe)5Si8
gedrit (Mg, Fe)2(Mg, Fe)3Al2Si6Al2
cummingtonit (Mg, Fe)2(Mg, Fe)5Si8
Ca amfiboler
tremolit-actinolit Ca2(Mg, Fe)5Si8
hornblende Ca2(Mg, Fe)4AlSi7Al
edenitNaCa2(Mg, Fe)5Si7Al
pargasitNaCa2(Mg, Fe)4AlSi6Al2
kaersutitNa, KCa2(Mg, Fe)4TiSi6Al2
Na-Ca amfiboler
richteritNaCaNa(Mg, Fe)5Si8
Na amfiboler
arfvedsonitNaNa2(Fe2+)4Fe3+Si8
riebeckit Na2(Fe2+)3(Fe3+)2Si8
glaukofan Na2Mg3Al2Si8


Fælles for alle amfiboler er, at de danner prismatiske til nåleformede krystaller, evt. udviklet som asbest. De har alle god spaltelighed efter to retninger, der danner vinkler på 56° og 124° med hinanden. Hårdheden er 5-6, massefylden varierer fra 2,9 til 3,6 g/cm3, idet de jernrige amfiboler har de højeste massefylder. Farven varierer fra farveløs og hvid til brun, grøn, blå og sort, de magnesiumrige med de svageste farver, de jern- og manganrige med de kraftigste.


Amfibolerne inddeles i fire grupper på grundlag af de dominerende kationer i formlens B-position:

Mg-Fe-Mn amfibolerne, fx anthophyllit og cummingtonit, findes udelukkende i metamorfe bjergarter, fx metamorfoserede ultramafiske magmabjergarter og metamorfoserede sedimentære jernmalme.


amfibolgruppen
Amfibolgruppen.

Ca amfibolerne findes såvel i magmabjergarter som i metamorfe bjergarter og er fx udbredt i granit, granodiorit og syenit. De er ofte dannet sent under magmaers størkning, ofte ved nedbrydning af pyroxen pga. et stigende vandindhold i restsmelten. Indholdet af amfiboler i metamorfe bjergarter ændrer sig med metamorfosegraden. Ved lav metamorfosegrad dannes tremolit-actinolit i grønskifre, ved højere grad forskellige former for hornblende i bl.a. bjergarten amfibolit.

Na-Ca amfibolerne findes i såvel magma- som metamorfe bjergarter.


Alkaliamfibolerne findes sammen med alkalipyroxener i peralkaline granitter, syenitter, nefelinsyenitter og gnejser. Et eksempel er arfvedsonit, der findes i agpaitiske nefelinsyenitter. Glaukofan findes i bjergarter metamorfoseret ved høje tryk og temperaturer.

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 19 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• andraditjernholdig, brun til sort varietet af mineralet granat
• adularmånesten. Opkaldt efter Adula
• amygdulamygdul, (af græsk amygdale 'mandel'), amygdaloid, mandelsten, udfyldning af blærerum i...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os