Logo

amfetamin

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook


amfetamin [amfeta'min]: lægemiddel, der virker stimulerende på centralnervesystemet og derved ophæver træthedsfølelse og søvntrang.


Ordet amfetamin kommer af det kemiske navn alfamethylfenyl-ethylamin.


En overgang meget anvendt under betegnelsen »ferietabletter«, men er nu strengt receptbelagt i Danmark p.ga. risikoen for eufori og forfaldenhed til stoffet. Ved længere tids brug kan der opstå skizofrenilignende sindssygdom. Den eneste medicinske indikation for anvendelse af amfetamin er narkolepsi, sygelig søvntrang.

 

Ferietabletter: kunstigt fremstillet rusmiddel der virker stimulerende på centralnervesystemet; modvirker trætheds- og sultfølelse og blev tidligere anvendt som stimulerende middel og som slankemiddel. Misbrug kan medføre psykisk tilvænning og evt. udvikling af sindssygdom. Anvendes ikke som lægemiddel, men forhandles illegalt i betydeligt omfang, især blandt unge stofmisbrugere.


amfetamin, adrenalinlignende syntetisk stof med en kraftigt stimulerende virkning på centralnervesystemet. Amfetamin modvirker hos selv stærkt udmattede personer både søvnighed og træthed og vedligeholder evnen til fortsat at arbejde i indtil flere døgn uden hvile. Amfetamin hæver blodtrykket og virker afmagrende, fordi det påvirker appetitcentret i hjernen. Ved fortsat brug sker der hurtigt en tilvænning med trang til større doser, ledsaget af søvnløshed, uro og i visse tilfælde psykoselignende tilstande.


Amfetamin har siden 1930'erne været misbrugt som afmagrende og opkvikkende rusmiddel (ferietabletter, speed) og kom i 1963 ind under narkotikalovgivningen. Medicinsk anvendtes amfetamin især tidligere til behandling af den sjældne sygdom narkolepsi, der er præget af anfaldsvis uimodståelig søvntrang.

Under 2. Verdenskrig blev amfetamin i udstrakt grad brugt til stimulation og vedligeholdelse af soldaternes kampevne, og siden har det været misbrugt af fx langturschauffører og sportsfolk. Amfetamin er dopinglistet.

 

.............................................................................................................

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (2 stemmer)
Siden er blevet set 406 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• ampullille flaskelignende, tilsmeltet glasbeholder; anvendes til opbevaring af ....
• allopropymalsovemiddel med barbitursyre
• ampinengangs glasampul; indeholder et lægemiddel til indsprøjtning og er

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Smæk insektet!