Logo

amazone

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook


amazone, krigerisk kvinde; medlem af et krigerisk folk af kvinder, som omtales i grækernes sagn og digtning. Se amazoner.


Ordet amazone kommer af græsk amazon, forklaret af grækere som 'brystløs' (af a- + mazos bryst, idet højre bryst skulle være fjernet for at lette brugen af bue), men måske et fremmed ord.


amazone

Amazoner i kamp er et yndet motiv i oldtidskunst.


amazoner [ama'zoner] : krigerisk samfund af kvinder i Asien; hjalp trojanerne mod grækerne. Ordet anvendes let spøgende om mandhaftige eller stridslystne kvinder.

amazone

et fragment af Athene Parthenos' skjold. Vatikanet, Museo Chiaramonti.

Foroven en fresko fra Mausoleion i Halikarnassos. London, British Museum.

 

amazone

Amazone i frygisk dragt; maleri på attisk vase, ca. 390 fødtKr.

 

amazoner: græsk sagnfolk fra Lilleasien. Bestod udelukkende af kvinder med stort krigerisk mod. Trojas forbundsfæller mod grækerne.


amazone

Amazone. Reliefblok fra mausolæet i Halikarnassos udsmykket med en scene af kampen mellem grækere og amazoner, ca. 350 fødtKr.


amazoner, i den græske sagnhistorie et mytisk folk langt mod øst, kun bestående af kvinder. De fik børn med mænd fra nabofolkene, men kun pigebørnene fik lov til at leve; de fik en streng, militær opdragelse. Ved en mistolkning af ordet opstod tanken om, at de afskar det ene bryst (a-mazon 'uden bryst') for bedre at kunne skyde med bue.


Ordet amazone kommer af græsk amazon, af omstridt oprindelse.


Amazonerne deltog i flere kampe med græske helte, hvor amazonedronninger var hovedpersoner: Penthesileia mod Achilleus, Hippolyte mod Herakles, Anthiope mod Theseus. Intet tyder på, at amazone-sagnene har bund i virkelige matriarkater.


I antikkens kunst, bl.a. i vasemalerier, skildres amazoner ofte i kamp (amazonomachi). Fra slutningen af 600-tallet fødtKr. ses de i scener fra den trojanske sagnkreds, kæmpende til fods. I begyndelsen er de bevæbnede amazoner iført den traditionelle kvindedragt med lang peplos, men fra ca. 600 fødtKr. får de en mere kampegnet dragt, den korte peplos eller hoplit-udstyret, og de adskiller sig kun fra mændene ved deres hvide hud og smykker.


Fra anden halvdel af 500-tallet fødtKr. ses amazoner til hest, ligesom der forekommer eksempler på amazoner klædt som skythiske bueskytter - en accentuering af deres fremmede oprindelse. De to amazonetyper: i græsk kampdragt eller i skythisk dragt, ændres ikke senere. Efter Perserkrigene blev amazonerne symbol på de besejrede persere.


De berømte statuer af sårede amazoner fra Artemistemplet i Efesos fra midten af 400-tallet fødtKr. opfattes i dag med deres blottede bryst som karakteristiske, men de er atypiske for græsk kunst. 

.............................................................................................................


Volvo Amazon, bilmodel fra Volvo (nu en veteranbil)


amazone

Volvo Amazon fra 1960


amazone

Volvo Amazon stationcar

Volvo Amazon (også benævnt Volvo 121/122S/123GT) var en bilmodel fra den svenske bilproducent Volvo. Produktionen varede i 14 år, fra 1956 til 1970. Af denne model blev der I løbet af denne periode produceret ca. 670.000 biler.

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 11 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os