Logo

Alvastra

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Alvastra 


Alvastra ['Alvastra]: lokalitet i Östargötland i Sverige. Neolitisk boplads i mose, med hytter anbragt på vandrette bjælker; rester af kongsgård og cistercienserkloster fra 12. årh.


Alvastra kloster lå øst for den store sø Vättern i Alvastra i Östergötland i Sverige. Det blev grundlagt i 1143 af munke fra Cistercienserordenen i Clairvaux i Frankrig. De blev inviteret af kong Sverker den ældre og hans norske hustru Ulvhild Håkonsdatter.

 

Munkene fra samme orden grundlagde sandsynligvis også Nydala kloster i Småland. Klosteret i Alvastra kom til at grundlægge yderligere tre klostre i Sverige: Varnhem kloster, Julita kloster og Gudsberga kloster.

 

I 1312 blev klosterbygningerne hærget af brand, og det skete igen i begyndelsen af 1400-tallet. Den hellige Birgitta og hendes ægtemand levde på klosteret i midten af 1300-tallet, og det formodes at Birgitta blev inspireret af cisterciensermunkenes ordensregler, da hun formulerede sine egne klosterregler.

 

Ved reformationen blev klosterets ejendomme konfiskeret af den svenske krone, og i anden halvdel af 1500-tallet blev der hentet sten fra klosterbygningerne for at opføre Vadstena Slot og Visingsborg på Visingsö. De første arkæologiske undersøgelser fandt sted i 1893, og mellem 1917 og midten af 1950'erne blev der foretaget udgravninger.

I dag er klosteret en velbevaret ruin..............................................................................................................

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Facebook
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 385 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.