
aluminiumfolie, stanniol, sølvpapir, alufolie, tyndtvalset aluminium med tykkelser på 0,15 mm og ned til ca. 0,005 mm. Før aluminium blev et let tilgængeligt og forholdsvis billigt materiale, anvendtes folie af tin (latin stannum), og derfra stammer den endnu kendte betegnelse stanniol. Aluminiumfolie anvendes især til fødevareemballage, da det ugiftige, tætte og uigennemskinnelige metal beskytter indholdet effektivt. Til mange formål bruges aluminiumfolie lamineret sammen med plast eller papir.
Folie fremstilles normalt af aluminium med renhed 99,5 % eller højere, som gennem mange trin valses ned til folietykkelse, som regel i to lag ved såkaldt dobbeltvalsning, der giver en blank og en mat side.

Kan man vende alufolie eller stanniol forkert?
Den blanke og den matte side på alufolie har forskellige
egenskaber, når du laver mad, og derfor står der ofte i opskrifter og
tilberedningsvejledninger, at du skal vende en bestemt side opad i ovnen. Forskellen
er dog lille, fastslår eksperter.
Vender du alufolien rigtigt kan du få maden op til 8%
varmere.
»Vend den matte side
op«, når du varmer æbleskiver
Lun æbleskiverne i ovnen i et fad, du har pakket ind i
alufolie. Nogenlunde sådan står der på tilberedningsvejledningen, når du skal
lune færdige æbleskiver.
Alufolie, eller stanniol og sølvpapir, som folien også
kaldes, har nemlig en blank og en mat side, når du trækker det af rullen.
Vidste du, at...
Fremstillingen af 1 kilo aluminium giver 85 kilo affald i
produktionsleddet?
Øl- og sodavandsdåser og konservesdåser kan bruges til
fremstillingen af aluminium? Sorter derfor dine dåser fra husholdningsaffaldet
og aflever dem til genbrug.
Gamle husmoderråd siger, at den matte og den blanke side har
forskellige egenskaber, når du bruger alufolien i madlavningen.
Husmoderrådene forklarer, at den matte side er bedst til at
lade varmestråling slippe igennem, hvorimod den blanke side reflekterer
strålingen bedre, lyder myten. Lader du den blanke side være ind mod maden,
holder alufolien dermed bedre på varmen, end hvis du lader den matte side være
indad.
Betragtningerne er helt rigtige:
»Den blanke side af folien reflekterer varmestråling
tilbage, den matte side af alufolie absorberer varmestrålingen.«
Sådan bliver folien
blank
Alufolie får to forskellige sider under produktionen. Typisk
er alufolie 0,1 millimeter tyndt, og så tynde stykker folie kan ikke køres
gennem valserne på fabrikkerne. Derfor lægges alufolie dobbelt og skilles igen,
når den sidste valsning er færdig. Den side af alufolien, der vender mod
valserne, bliver blank, mens den side, der vender mod det andet stykke
alufolie, bliver mat.
Forskellen er ikke
stor
På nettet florerer flere diskussioner om, hvor stor effekt
det har at vende alufolien på en bestemt måde. America’s Test Kitchen har
forsøgt at varme mad i ovnen og stege bacon i ovnen på de to forskellige sider
af alufolien. Testkokkene mærkede ikke den store forskel under baconstegningen,
og under opvarmning af mad var forskellen lille. Vendte den blanke side af
alufolien væk fra madvarerne, blev mad et par grader varmere.
J. Hanlon, der er forfatter til bogen Handbook of Package
Engineering, har også målt alufolies varmeledende egenskaber. Han kom frem til,
at den blanke side af alufolie reflekterer 88 procent af varmestrålingen, mens
den matte side reflekterer 80 procent af strålingen. Den matte side tager altså
bedre mod varmen, om end forskellen ikke er stor.