Logo

alternativer til straf

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook


alternativer til straf, foranstaltninger til forebyggelse af uønsket adfærd med begrænset eller ingen anvendelse af straf. Siden omkring 1950 er der i Danmark udviklet alternativer til frihedsstraf, herunder er anvendelsesområdet for tiltalefrafald og betinget dom udvidet, ligesom frihedsstraffenes længde er blevet reduceret.


Der er endvidere gjort øget brug af udgang og prøveløsladelse, delvis tidsubestemte særforanstaltninger er afskaffet, og der er indført samfundstjeneste. Efter en forsøgsperiode blev i 1998 en ordning med ungdomskontrakter gjort permanent. Udviklingen har især været båret af humanitetshensyn, skepsis med hensyn til straffens virkning på den enkelte straffede (individualprævention) samt af hensynet til samfundsøkonomien.


I øvrigt kan mange forskellige styringsmidler anvendes til forebyggelse af uønsket adfærd; dels ubehagelige indgreb som at pålægge erstatning til offeret, inddrage rettigheder (fx retten til at udøve en vis næringsvirksomhed) eller bruge afgifter i stedet for bøder (fx for S-togssnyderi); dels kan der anvendes belønning for ønsket adfærd, gøres forsøg på holdningspåvirkning eller gives bistand og rådgivning. Forbedring af boligsituationen og socialpolitiske forbedringer kan ligesom understøttelse af selvjustitsen i forskellige gruppesammenhænge (fx ved tilskud til nabolagsaktiviteter) også virke forebyggende.
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 13 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• allemandsreti Sverige den almene ret til at betræde anden mands jord, hente vand, overnatte ....
• abarcereabarcere, (af latin ab- + arcere udelukke), inden for jura med magt sætte ud af...
• notifikation 2 i juridisk sprogbrug den meddelelse, som erhververen af en check eller veksel skal give...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os