Logo

almanakhistorie

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook


almanakhistorie, fortælling af et vist folkeligt tilsnit, der indgik som underholdnings- og oplysningsstof i tidligere tiders almanakker/kalendere. Disse kunne have et højt litterært ambitions- og præstationsniveau som den tyske Musenalmanach ca. 1800, men var oftest tiltænkt en jævnere læserkreds (lokal, klasse- eller kønsbestemt, kristelig osv.).


Ordet almanak kommer af middelalderlatin almanachus, måske via græsk fra koptisk alemenichiaka, muligvis fra arabisk al-manakh, tavle som angav Solens og Månens daglige positioner.


I mange danske almanakker ca. 1850-1950 findes bidrag af førende forfattere som Bernhard Severin Ingemann, H.C. Andersen, Johannes V. Jensen og H.C. Branner. Men det er fortrinsvis mere folkelige skribenter, der har bidraget: senromantikere, skolelærerforfattere, sociale realister m.fl.

Almanakhistorier er måske triviallitteratur, men ikke plat kulturindustri. Intellektuelt nedladende bruges ordet nu om opbyggelig, sentimental, evt. kulørt beretning.

Med hilsener til en uddød tradition er genrenavnet derimod brugt af moderne forfattere, på tysk Bertolt Brecht: Kalendergeschichten (1949), noveller og fortællende digte, og på dansk Eske K. Mathiesen: Almanakhistorier (1981), kortprosa.Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 21 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• korsridderkorsridder, medlem af en af de gejstlige ridderordener
• KalliklesKallikles, person i Platons dialog Gorgias. Efter Kallikles' opfattelse burde de "stærke"...
• Katarina af VadstenaKatarina af Vadstena, 1332-1381, svensk helgen, det femte af den hellige Birgittas otte...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os