Logo

Algeriet - billedkunst og arkitektur

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook


Fra forhistorisk tid er der i den sydligste del af landet bevaret en stor rigdom af kunstnerisk set værdifulde klippemalerier og -indristninger (Tassili-n-Ajjer og Ahaggar). De er også bemærkelsesværdige ved bl.a. at vise dyr som giraffer og flodheste m.m., der vidner om et tidligere mere fugtigt klima i regionen (se Afrika (forhistorie)).


Kunsten i den tidlige historiske periode repræsenteres ved de to store gravbygninger for lokale fyrster i Kbor Roumia og Medracen i landets nordlige og nordøstlige del; det er kuppeldækkede, cylindriske bygninger med en diameter på ca. 60 m, opført i 3.-1. årh. fødtKr. Fra romertiden er bevaret rester af de byer, som romerne anlagde i det nordlige Algeriet: Cuicul (det nuv. Djemila), Theveste (Tébessa), Tipasa, Thamugadi (Timgad) m.fl.


Romernes efterfølgere, vandalerne og især byzantinerne, har bl.a. manifesteret sig med en række kirker og dåbskapeller i de gamle romerske byer. Arabernes erobring af landet i 600-tallet og den hurtige overgang til islam satte sig spor, der rækker helt frem til i dag. Den kunstneriske virksomhed blev især udfoldet inden for arkitekturen og dennes ornamentale udsmykning. Fra den tidlige islamiske periode i 1000-tallet er der i Kalaa bevaret rester af et paladsanlæg med tilhørende moské, og i byen Tlemcen findes en rigdom af islamiske bygningsanlæg fra 1100-1300-tallet Senere, under osmannernes dominans, blev arkitekturen påvirket af tyrkiske forbilleder. (Se også islamisk kunst).


Under det franske herredømme fik europæisk kultur stor indflydelse. I arkitekturen kom dette til udtryk i nye bydele i sydeuropæisk byggeskik og store moderne bygningsanlæg til administrationen. Til fremme af billedkunsten blev der oprettet et fransk præget kunstakademi i hovedstaden samt kunstmuseer med fine samlinger af navnlig fransk kunst. På den anden side påvirkede den traditionelle nordafrikanske kunst også europæiske malere som Eugéne Delacroix og Henri Matisse og arkitekter som Le Corbusier.

Efter at Algeriet er blevet selvstændigt, udfoldes der fra officiel side stærke bestræbelser for at frigøre landet fra den franske kulturelle indflydelse og finde frem til kunstneriske udtryk med rod i den regionale islamiske tradition.


Læs mere om Algeriet:

Algeriet -


Algeriet - billedkunst og arkitektur


Algeriet - film


Algeriet - forfatning


Algeriet - geografi


Algeriet - historie


Algeriet - litteratur


Algeriet - massemedier


Algeriet - nationalflag


Algeriet - religion


Algeriet - sprog


Algeriet - sundhedsforhold

 

.............................................................................................................


Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 14 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Algerietnordafrikansk stat
• Algeriet - litteraturI tiden fra 1830 til 1962 dominerede fransk sprog det kulturelle liv i Algeriet på...
• Algeriet - sprogDe officielle sprog er arabisk og berberisk (tamazight), men i praksis bruges stadig mest...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os