Logo

Aleksis Kivi

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook


Aleksis Kivi, egl. Alexis Stenvall, 10.10.1834-31.12.1872, finsk forfatter, grundlæggeren af den finske litteratur.


Han udgav 12 teaterstykker, en digtsamling og en roman. Hans først offentliggjorte værk, tragedien Kullervo (1859), baserer sig på Kullervo-fortællingen i Kalevala.


Komedien Hedeskomagerne (1864), et af de populæreste finske teaterstykker, er inspireret af Ludvig Holbergs komedier. Hovedpersonen Esko er den klassiske type i finsk litteratur, en repræsentant for det godtroende, enfoldige, ærlige.


I 1866 skrev Aleksis Kivi miniaturestykket Forlovelsen om ægteskabsspørgsmål, enakteren Nat og dag, tragedien Flygtningene og soldaterfarcen Ølmarchen i Schleusingen.


Digtsamlingen Kanervala (Lynglandet) udkom også samme år, men det varede til langt ind i 1900-tallet, før Aleksis Kivis både lyrisk sensitive og robuste, usentimentale og personlige lyrik blev værdsat.

Aleksis Kivis hovedværk, romanen Syv brødre (1870, da. 1946), er den finske prosas banebrydende værk, som med sin moderne udformning stadig virker vedkommende. Syv forældreløse brødre lejer deres ejendele ud, flytter ud i skoven til naturen og friheden — det eventyrlige Impivaara, som er blevet et mytisk sted i den finske bevidsthed.


Romanen har en spændende fortælleteknik med direkte tale, indlagte fortællinger, et lyrisk, romantisk og frisk sprog; den er humoristisk og fantasifuld og rummer psykologisk prægnant persontegning. Syv brødre viser vigtigheden af at vokse og modnes uden tvang. I flugtmotivet indgår desuden en protest mod samfundets tvang.


Siden Aleksis Kivis 100-årsdag i 1934 har den 10. oktober været fejret som Aleksis Kivi-dagen og været markeret som anerkendt flagdag i Finland siden 1952 og siden 1978 desuden markeret som Den finske litteraturs dag.Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 164 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Orhan KemalOrhan Kemal, egentlig Mehmet Rasit Ögütçü, 1914-1970, tyrkisk forfatter. Som 16-årig måtte...
• Abrahamson, Werner Hans Frederikdansk forfatter. Udgav sammen med Rahbek og Nyerup danske folkeviser. Blandt hans...
• Jenle 2Jenle, digteren Jeppe og billedskæreren Nanna Aakjærs hjem i Salling 5 km fra den...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os