Logo

aldersbestemmelse

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder


aldersbestemmelse: hos heste bedømmes alder på grundlag af tandfrembrud og formforandring af undermundens 6 blivende fortænder. Tandskiftet sker i 2½, 3½ og 4½ års alderen for henholdsvis inder-, mellem- og ydertænder. Hulheden, »bønnen«, i tænderne benyttes også som alderstegn, indtil den forsvinder fra de tre tandpar ved henholdsvis 12, 13 og 14 år. Ved 9, henholdsvis 11 og 12 år, fremkommer forbenet tandkim, "den gule plet«, foran »bønnen«. Med alderen ændres rive fladen fra at være bredest fra side til side til at være bredest forfra-bagtil; ligeledes ændres tændernes krumning med alderen.


Kvægs alder bedømmes ud fra undermundens 8 fortænder og ringene på hornene. De to inderste fortænder skiftes ved 2 år, de næste to ½ år senere osv., således at de to yderste skiftes ved 3½ år. For hver drægtighed dannes en ring og for hver malkeperiode en fure på hornene. Kælver koen første gang 2 år gammel og er afstanden mellem ringene nogenlunde regelmæssig, er koens alder ringenes antal + 1 år.


På fisk kan alderen bestemmes ved, at man indfanger et større antal og foretager måling af dem, hvorved de forskellige aldersklasser vil grupperes hver for sig. Visse fisk har »årringe« på skæl eller ørestene, der kan anvendes som mål for deres alder.


Træers alder bestemmes ved tælling af årringene så nær ved jorden som muligt. Ved træer på rod foretages tællingen på en udboret prop; på unge træer og grene foretages aldersbestemmelse ved tælling af årsskud.

 

aldersbestemmelse: geologisk: se geokronologi.

 

Arkæologisk: se dendrokronologi, kulstof-14 datering og termoluminiscensdatering.

Biologisk: hestes og kvægs alder bedømmes ved undersøgelse af tænderne; desuden dannes hos køer en ring på hornene for hver drægtighed og en fure for hver malkeperiode; aldersbestemmelse af visse fisk kan foretages pga. tilvækst i skæl og øresten. Træers alder bestemmes bl.a. ved tælling af stammens årringe så nær jorden som muligt.

 

.............................................................................................................

 

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 534 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.