Logo

aktivt kul

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder


aktivt kul (latin): porøst træ- eller benkul med en i forhold til rumfanget meget stor overflade. Anvendes til fjernelse af urenheder, fx ved rensning af vand, og til uskadeliggørelse af giftstoffer i tarmen.

 

aktivt kul: trækul med særlig stor overflade; kan ved adsorption binde mange stoffer, især med store molekyler; anvendes derfor i luft- og væskefiltre, fx i gasmasker.

 

aktivt kul, mikroporøst kul, karakteriseret ved et stort indre overfladeareal (typisk flere hundrede m2 pr. gram) og dermed velegnet til adsorption af urenheder fra væsker og luftarter. Aktivt kul fremstilles ved delvis oxidation af trækul og andre kulstofholdige materialer med ilt og vanddamp. I slutningen af 1960'erne var det forholdsvis nemt at fjerne denatureringsmidlet fra kogesprit ved hjælp af aktivt kul, salget af kogesprit steg voldsomt. Spritfabrikkerne måtte ændre denatureringen, så den ikke så nemt lod sig fjerne.


Aktivt kul anvendes i stor udstrækning til rensning af væsker, fx ved sukkerfremstilling, hvor urenheder i sukkersaften afsættes på kullets overflade, og til rensning af gasser, fx ved genvinding af organiske opløsningsmidler. Aktivt kul kan renses efter brug ved afdampning eller destruktion af de adsorberede urenheder, hvorefter det kan genbruges.


.............................................................................................................

Facebook
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 455 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.