Logo

akacie

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

akacie

Akacietræer er en karakteristisk vegetation på savanner.


akacie (A'cacia): slægt med ca. 1000 arter træer og buske i ærteblomstfamilien. Hører hjemme i troper og subtroper, de fleste i Afrika og Australien, og gror især i tørre egne. Australske arter har oftest højere kegleformede kroner end de afrikanske og kan danne skov. Blomsterne er samlet i aks eller hoveder og næsten altid lysende gule. Frugten er en affladet eller cylindrisk bælg, ofte med indsnøringer mellem frøene. Langt de fleste akacier er forsynet med sylespidse torne.


akacie


Akacie. Fløjteakacie (Acacia depranolobium) fra Tanzania. I de hule galler lever myrer.


Akacie er en meget stor planteslægt. Den er udbredt i de subtropiske og tropiske egne af Mellemamerika, Sydasien, Australien og Afrika. Bladene er som regel uligefinnede, men nogle arter klarer sig uden blade og har i stedet flade, grønne bladstilke, fyllodier. Blomsterne sidder ordnet i runde eller aflange hoveder.


akacie, Acacia, slægt af træer, buske og lianer i mimose-underfamilien af ærteblomstfamilien. Der er ca. 1030 arter, overvejende fra tropiske og subtropiske områder på den sydlige halvkugle. I Australien er de en vigtig del af skov- og buskvegetationen, og på Afrikas savanner er skærmakacier et fremtrædende element.


Ordet akacie kommer af latin acacia, af græsk akakia 'uden skyld'.


Slægten har små, radiært symmetriske blomster med mange støvdragere. Bladene er normalt dobbeltfinnede, men kan hos visse australske arter være reduceret til fyllodier; disse dannes under væksten ved at forstørre bladstilken og noget af bladets midterakse. Dette mindsker fordampningen og dermed vandtabet.


Visse australske arter, fx Acacia mearnsii og Acacia dealbata, dyrkes bl.a. i Sydfrankrig og på Korsika for at udvinde blomsterduftstoffer til parfumefremstilling; andre dyrkes for veddets skyld for at udvinde gummi arabicum eller for at udvinde garvestoffer. Blomstrende grene af Acacia dealbata importeres til Danmark under navnet mimoser.

 

Hos nogle amerikanske akacier lever kolonier af myrer i hule torne, dannet af stængelblade. Myrerne beskytter træet mod planteædere, fx insektlarver, og "fodres" af træet med myrebrød, dvs. små proteinholdige legemer på bladspidserne.


.............................................................................................................


Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 565 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.