Logo

Ahad Haam

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook


Ahad Haam, egl. Asher Ginsberg, 1858-1927, hebraisk tænker og essayist; forfatternavnet betyder 'en af folket' eller 'en jævn mand'. Han blev en af den zionistiske bevægelses mest omdebatterede intellektuelle. I talrige skrifter — hovedsagelig korte og fyndige essays — gjorde han sig til fortaler for en "kulturel" eller "åndelig" zionisme i modsætning til den "politiske". Ahad Haam, født i Ukraine og opfostret i et strengt ortodokst-jødisk miljø, bosatte sig i 1884 i Odessa, hvor han blev draget mod den hebraiske haskalah og siden hen engageret i bevægelsen Hibbat Zion.


I 1907 flyttede han til London og i 1922 til Palæstina. Han kritiserede heftigt Theodor Herzls rent politiske holdning til zionismen, idet han hævdede, at en jødisk genfødelse i landet Israel aldrig kunne opnås ved politiske midler alene. Som positivist anså han traditionel, ortodoks jødedom for gammeldags, men ikke desto mindre fandt han i den traditionelle jødiske religiøse og etiske lære elementer til en livskraftig kultur. Han understregede, at den nationale ånd i de bibelske profeters lære var væsentlig ikke blot for jødisk overlevelse i diasporaen, men også som et middel til at skabe moralske værdier i en jødisk stat.


Ahad Haam opfordrede til etablering af et "nationalt åndeligt centrum" i Palæstina. Hermed mente han ikke et "tilflugtssted" for de forfulgte jødiske masser, men en ægte jødisk stat, som kunne udgøre en model for dem, der ville forblive i diasporaen, eftersom kun en åndeligt forberedt elite kunne bosætte sig i Palæstina.Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 29 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• ligefrem proportionale matematisk betegnelse for to varierende størrelser
• afsked på gråt papirafsked uden varsel efter den skik, at man i hæren skrev afskedsbeviset på gråt papir, når...
• Ky, Nguyen Cao Nguyen Cao Ky

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os