Logo

Agra

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Agra

Gadebillede med okser tre byens centrum.

 

Agra: by i Indien, S for Delhi; 638.000 indb. Hovedstad under Mogul-kejserne; pragtfulde islamiske bygninger som Store Moske og Perlemoskeen (17. årh.). 2 km fra Agra ligger gravmælet Taj Mahal.


Agra

Agra. Taj Mahal (1632-50), stormogulen Shah Jahans berømte gravmæle over hans yndlingshustru.

 

 

'Agra, indisk; Agara: hovedstad i delstaten Uttar Pradesh, India; 694.000 indb. Universitet fra 1927. Vigtige markeder for uld og huder. Bomuldsindustri, tæppevævning og mosaikarbejder. Metalforarbejdende og næringsmiddelindustri. Som stormogulernes residensby i 1600-tallet rummer Agra bl.a. den berømte Perlemoské, dronningemausoleet Taj Mahal (se dette) samt Det Røde Fort med stormogulernes paladser.


 

Agra

Agra. Bag byens tage ses Taj Mahal.


Agra, by i delstaten Uttar Pradesh, Indien; 1,67 mio. indb. (2011). Agra blev grundlagt af Sikandar Lodi i 1501 og blev under mogulerne handelscentrum, provinshovedsæde og i perioder Indiens hovedstad. Den nåede sin største pragt under stormogulen Akbar, der 1570-85 regerede fra nabobyen Fathepur Sikri, og den fik sine betydeligste arkitekturmonumenter under Shah Jahan i midten af 1600-tallet Agra ophørte som hovedstad i 1648, og fra slutningen af 1700-tallet faldt byen i hænderne på skiftende herskere, indtil den i 1803 overgik til den britiske kolonimagt.


Byen ligger i et træbevokset slettelandskab på begge sider af floden Jumna. Få rester er tilbage af den oprindelige by øst for floden. Den nuværende by er anlagt omkring et fort på flodens vestbred, omgivet af et handels- og basarkvarter med købmandshuse, markeder og moskéer, i et net af snævre gader. Cantonment-området (det britiske militære bykvarter) mod syd er byens nyere del, kendt som Sadar Bazaar.


Byen har betydning som trafikknudepunkt og som handels-, industri- og universitetsby, men den er især kendt som monument over mogulperiodens bygnings- og havekunst. Det Røde Fort (1564-72) rummer den harmonisk proportionerede Perlemoské (1646-54) samt Akbar og Jahans storslåede paladser. Uden for fortet hører Den Store Moské (1639-44), Akbars mausoleum i Sikandra og gravmælerne mod øst til periodens fineste bygninger, med Taj Mahal som et af de ypperste eksempler på mogulperiodens arkitektoniske formåen. Det er i usædvanlig grad den monumentale arkitektur, især fortets paladser og fremskudte pavilloner samt mausoleernes himmelstræbende kupler, der tegner byens silhuet og giver den sin stemning og identitet.


.............................................................................................................

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 305 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• asante det samme som ashanti
• opera • scenisk drama hvis tekst, kaldet libretto, helt eller delvis synges til...
• kvartalsdrikkeri, dipsomani form for alkoholmisbrug, hvor trangen til alkohol kun findes i perioder

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os