Logo

Agger

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Agger

Agger. Feriehuse tæt ved diget til beskyttelse mod Vesterhavet. Foto: Karl Bencke, 2011.


Agger, by ved vestkysten i det sydlige Thy, nord for Agger Tange, 375 indb. (2013). Agger ligger skærmet for Vesterhavet af det forstærkede dige, der begynder ved Thyborøn Kanal.

Tidligere ernærede indbyggerne sig overvejende ved fiskeri, men i forbindelse med havets gennembrud af Agger Tange i 1800-tallet valgte en stor del af fiskerne at flytte til mere rolige og beskyttede fiskepladser i Limfjorden (jf. Hans Kirks roman Fiskerne, 1928). Byen er nu mest kendt som turistby med badestrand, store sommerhusområder og to hoteller fra slutningen af 1970'erne. Indre Mission, med eget missionshus siden 1896, har traditionelt en stærk position i Agger.


En stor del af Agger Sogn er forsvundet i havet som følge af de kraftige vestenstorme, fx Vester Agger. Her lå kirken indtil 1838. Den blev samme år erstattet af en nyopført kirke, Agger Kirke i Øster Agger. Et lille bådeværft foretager stadig reparationer på mindre fartøjer.


I Agger står Nabestenen til minde om slaget ved Nabe 1657, hvor folk på egnen forsøgte at standse de svenske tropper, som kom sydfra, men forgæves.


Agger er kendt fra 1319 som Aagher, ager muligvis i betydningen 'græsgang'.


Thyborøn-Agger Tange besejles af en færgerute. 800 m fra kysten i et øde område mellem Agger og Lyngby ligger Lodbjerg Fyr.Agger ligger i Thisted Kommune og er omgivet af Nationalpark Thy. Byen grænser til Flade Sø i nord og Krik Vig i syd.


Agger er en by i Thy med 363 indbyggere, beliggende i Agger Sogn. Landsbyen hører til Thisted Kommune og ligger i Region Nordjylland. Den er beliggende ved nordenden af Agger Tange og Krik Vig i Nissum Bredning, som er den vestlige ende af Limfjorden. Nord for byen ligger søerne Flade Sø og Ørum Sø.


Agger

Agger Kirke.


Agger Kirke

Kirken erstattede en kirke i Vester Agger, som pga. havets stadige fremtrængen måtte opgives i 1832. Den ny kirke blev bygget i det daværende Øster Agger, nu blot Agger.

Den hvidkalkede kirke uden tårn har våbenhus ved vestgavlen. Denne bærer i toppen kirkeklokken fra den tidligere Agger Kirke. Også inde i kirken findes overleveringer fra tidligere kirker, således romansk døbefont, rammen om altertavlen - med nyere billede - og prædikestolen.Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 7 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Aqsa-moskeenen af muslimernes største helligdomme, formentlig bygget som kristen kirke af kejser...
• lertøj keramik, som regel af rød- eller blåler, brændt ved lav temperatur
• agernegetræets frugt; nød, der indeholder stivelse, æggehvide og fedt

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os