Logo

Agamemnon

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Agamemnon

Agamemnon (siddende) sammen med to andre sagnskikkelser, Toltibios og Epeios. Basrelief fra 6. årh. 'fvt' (før vor tid, tidl. fødtKr.) Paris, Louvre.

Oldgræsk konge i Mykene eller Argos; formentlig historisk person i mykensk tid; hovedfigur i sagn og digtning om Trojanske Krig, hvor han var græsk øverstkommanderende og lå i strid med Achilleus. Søn af Atreus, broder til Menelaos; gift med Klytaimnestra, der sammen med sin elsker Aigisthos myrdede ham og hans elskerinde Kassandra. Fader til Elektra og Orestes, der hævnede ham, og til Ifigeneia.


Agamemnon, græsk sagnkonge i Mykene, søn af Atreus, bror til Menelaos. Agamemnon er som grækernes leder i togtet mod Troja en af hovedpersonerne i Iliaden. Der er knyttet en særlig forbandelse til atreidernes slægt, som går helt tilbage til Pelops og klart viser sig i Agamemnons skæbne: På vej til Troja måtte han ofre sin datter Ifigenia for at få god vind; under belejringen var han skyld i, at Achilleus trak sig ud af kampen, og da han efter Trojas erobring vendte hjem med Kassandra som krigsbytte, blev han myrdet af sin kone Klytaimnestra og hendes elsker Aigisthos. Han blev senere hævnet af sine børn Orestes og Elektra. Læs mere om den mykenske sagnkreds.


Sagnet om krigeren, ægtemanden og faderen Agamemnon har givet stof til tragedier af Aischylos, Sofokles og Euripides. I 1900-tallet har det inspireret dramatikere som Eugene O'Neill, Sorg klæder Elektra (1931), og Jean-Paul Sartre, Fluerne (1943). 


.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 554 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.