Logo

Afrika - religion (islam)

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

I 600-tallet spredtes islam fra den arabiske verden til Nordafrika og fra 1000-tallet videre over Sahara til Vestafrika. Kendskabet til islam blev især udbredt af islamiske lærde, som rejste med handelskaravanerne.


I Vestafrika fandtes islam overvejende i byerne indtil slutningen af 1700-tallet Derefter indledte vestafrikanske muslimer, oftest organiseret i sufibroderskaber (se sufisme), en væbnet kampagne, en jihad, som førte til, at hovedparten af Vestafrikas savanneområder blev islamiseret. En række islamiske stater — som fx emiraterne i det nordlige Nigeria — blev oprettet, og den malikitiske lovskole blev dominerende. Ofte fulgte den politiske elite nøje Koranen og de islamiske lovtraditioner, mens den brede befolkning forenede islam med lokale religiøse træk, fx i forbindelse med helbredelse.


Islam kom fra 800-tallet til Østafrika fra den arabiske verden og fulgte — som i Vestafrika — karavanevejene. I Østafrika blev islam koncentreret langs kysten og er kun få steder trængt ind i landet. Islam domineres her af den shafiitiske lovskole. Fra 1800-tallet er asiatiske muslimer indvandret til det østlige og sydlige Afrika.


Islams udbredelse i Afrika har nok været stærkest i kolonitiden i 1900-tallet, og i slutningen af århundredet findes der i Afrika syd for Sahara sandsynligvis mere end 150 mio. afrikanske muslimer. Nordafrika — fra Marokko til Egypten — er helt overvejende islamisk, men islam har også stor politisk og kulturel betydning i lande som Senegal, Mauretanien, Mali, Burkina Faso, Nigeria, Niger, Tchad, Sudan og Somalia.


Læs mere om:

Afrika

Afrika - befolkning

Afrika - folkeslag

Afrika - handel-og-investeringer

Afrika - historie

Afrika - historie-(forhistorie)

Afrika - infrastruktur

Afrika - klima

Afrika - kunst

Afrika - landskab

Afrika - litteratur

Afrika - massemedier

Afrika - moderne kunst

Afrika - produktion

Afrika - religion

Afrika - religion (islam)

Afrika - religion (kristendommen)

Afrika - samarbejde

Afrika - sundhedsforhold

Afrika - teater

Afrika - udforskning

Afrika og DanmarkKlik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 11 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Afrika - produktionDet vigtigste erhverv i Afrika er landbrug; det beskæftiger over halvdelen af...
• Afrika - historie (romerne i Nordafrika)I Nordafrika var der i 700-tallet f.Kr. blevet dannet et forbund af handelsbyer under...
• Afrika - kunstAfrikansk kunst betegner i faglitteraturen og museumsverdenen den traditionelle, visuelle...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os