Logo

Afrika - klima

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Afrika - klima

Afrika. Klima og plantebælter (efter Martin Vahl).


Størstedelen af Afrika har tropisk klima. Nord og syd for den brede tropezone omkring ækvator er klimaet subtropisk; de højeste bjerge i bl.a. Østafrika har tempereret klima.

Afrika er således et varmt kontinent; de fleste steder er det ikke temperaturen, der sætter grænser for plantevækst, men nedbøren, og her er der meget store forskelle. Ved vestvendte kyster i Centralafrika, på Vestafrikas sydkyst og Madagaskars østvendte skråninger når årsnedbøren op over 3000 mm, mens den i de tørreste ørkenområder er under 100 mm.


I store dele af Afrika er det dog ikke den gennemsnitlige årsnedbør, der er interessant, men derimod nedbørens fordeling på årstider og ikke mindst de store variationer fra år til år. Store dele af kontinentet er således præget af tilbagevendende tørkeperioder: Med uforudsigelige mellemrum udebliver regnen helt. En gennemsnitlig årsnedbør på 400 mm i Sahelregionen kan som baggrund have mange år stort set uden nedbør og andre år med måske 1000 mm. Det er også karakteristisk, at der det enkelte år kan være meget store og helt lokale forskelle.


Afrika - klima

Afrika. Nedbør.


Klimatal for Afrika dækker således over meget stor variation, der har baggrund i de overordnede vejrsystemer, som præger klimaet. Det er først og fremmest den intertropiske konvergenszone (ITK), der er en afgørende faktor for klimaet fra Sydafrika til Sahara og fra Senegal til Somalia. ITK er det område, hvor to varme vinde blæser mod hinanden (konvergerer); luften stiger op, afkøles, og konvektiv nedbør dannes. ITK følger Solens årlige gang; i december ved vintersolhverv ligger den lidt nord for den sydlige vendekreds og i juni tilsvarende lidt syd for den nordlige vendekreds. Det forklarer fx regntidens varighed i Vestafrika: Ved Guineakysten kommer regnen tidligt (marts), regntiden er lang (evt. med en pause midtvejs, når ITK er længst mod nord), nedbøren er rigelig, og der er stor sikkerhed for nedbør. Længere nordpå, i Sahel, kommer regnen sent (juni), regntiden er kort, og visse år udebliver den helt.


I Østafrika er klimaet tillige påvirket af monsunvinde, der skifter årstidsmæssigt. Den store sommernedbør (november til marts) på Madagaskar skyldes fugtige østenvinde, der fra det varme Indiske Ocean afgiver nedbør ved mødet med kontinentet.


Nordafrika og det sydligste Sydafrika ligger i det subtropiske vinterregnsområde med milde, fugtige vintre og tørre, varme somre. Her er nedbøren især frontregn forbundet med de østgående frontsystemer over Atlanterhavet, og nedbørsmængden mindskes mod øst. Områder i Libyen, Egypten og det indre af Sydafrika er således stort set uden nedbør, og her findes også nogle af verdens varmeste steder.


Læs mere om:

Afrika

Afrika - befolkning

Afrika - folkeslag

Afrika - handel-og-investeringer

Afrika - historie

Afrika - historie-(forhistorie)

Afrika - infrastruktur

Afrika - klima

Afrika - kunst

Afrika - landskab

Afrika - litteratur

Afrika - massemedier

Afrika - moderne kunst

Afrika - produktion

Afrika - religion

Afrika - religion (islam)

Afrika - religion (kristendommen)

Afrika - samarbejde

Afrika - sundhedsforhold

Afrika - teater

Afrika - udforskning

Afrika og Danmark

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 10 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Afrika - filmAfrikansk film er affødt af, at de fleste afrikanske lande omkring 1960 fik selvstændig...
• Afrika - religionMed afrikansk religion menes de traditionelle religioner på det afrikanske kontinent syd...
• Afrika - religion (islam)I 600-tallet spredtes islam fra den arabiske verden til Nordafrika og fra 1000-tallet...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os