Logo

Afghanistan - forfatning

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook


Republikkens forfatning er fra 2004, og den slår fast, at ingen love må være i strid med islam. Den pålægger staten at skabe et velstående og progressivt samfund baseret på social retfærdighed og beskyttelse af menneskelig værdighed, menneskerettigheder, demokrati, national enhed og ligestilling mellem alle etniske grupper og stammer.


Afghanistans tidligere konge, Zahir Shah, havde den rent symbolske hæderstitel "landets fader". Der er 34 provinsråd. Regeringen består af 27 ministre, der udpeges af præsidenten og skal godkendes af nationalforsamlingen. Præsidenten og de to vicepræsidenter vælges i direkte valg for en femårsperiode. Præsidenten er såvel statsoverhoved som regeringschef og kan kun vælges for to perioder.


Nationalforsamlingen består af to kamre, et underhus eller "Folkets Hus" (Wolesi Jirga) med højst 249 medlemmer, hvoraf mindst 68 skal være kvinder. De vælges i direkte valg for fem år. Et overhus eller "De Ældres Hus" (Meshrano Jirga) har 102 medlemmer, hvoraf 1/3 vælges af provinsrådene for fire år, 1/3 af lokale distriktsråd for tre år, og 1/3 af præsidenten for fem år. Halvdelen af de præsidentudpegede skal være kvinder. Nationalforsamlingen kan afsætte ministre og blokere for lovgivning.

Læs mere om Afghanistan generelt.Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 44 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• AfghanistankrigenSovjetunionen invaderede Afghanistan for at konsolidere styret efter et internt kup. Bl.a....
• afghanskafghansk, vedr. Afghanistan el. afghanere.
• Afghanistan - samfundslivDer er stor forskel på by- og landbefolkningens vilkår; bedst er de i hovedstaden Kabul....

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os