Logo

Adam Mickiewicz

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook


Adam Mickiewicz, 1798-1855, polsk forfatter, anses for Polens største digter. Han voksede op i en lavadelig familie ved Nowogródek, hvor polsk, litauisk, hviderussisk og jødisk sprog, kultur og religion mødtes.

Hans liv og digtning er stærkt præget af Polens frihedskamp. Poesi I. Ballader og romancer (1822) blev polsk romantiks programskrift, fulgt af Poesi II (1823), der rummer anden og fjerde del af dramaet Anefesten.


Med brug af historie, folkesagn og almuetraditioner vendte han sig mod oplysningstiden og hyldede digteren som fortolker af følelser og af almuens intuition i et poetisk, men naturligt sprog.

Som medlem af en hemmelig studenterforening var han 1824-29 landsforvist til Rusland for undergravende virksomhed. Her mødte han russiske digtere, bl.a. Aleksandr Pusjkin, og skrev de skelsættende Krimsonetter i 1826 (dansk "Fem Krimske Sonetter" i Ny Jord, 1888). Versfortællingen Konrad Wallenrod (1828) fik stor betydning for opstanden i 1830 ved sin problematisering af frihedskampens etik.


Fra 1832 levede han især i Paris, en tid som professor i slavisk litteratur. Bøger om det polske folk og dets pilgrimsfærd (1832) fortæller om det polske folks lidelser. I Anefestens tredje del (1832) forvandles den romantiske elsker til frihedshelt i strid med kejseren, ja selv med Gud.

Pan Tadeusz (1834, da. 1958) er et epos om en adelsfejde, men beretter især om livet i barndomsegnen og om Napoleons polske hær i Litauen 1812.

Det klare sprog, billedernes friskhed og den lune menneskeskildring gør det stadig læst og elsket. Mickiewicz døde i Konstantinopel, hvor han var ved at samle en legion til kamp mod Rusland.Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 115 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Vsevolod Ivanovrussisk forfatter; far til filologen Vjatjeslav Ivanov. Ivanovs egne oplevelser som...
• Alsop, Joseph og Stewartamerikanske journalister og forfattere
• Alfred IpsenAlfred Ipsen, Peter Alfred Buntzen Ipsen, 17.3.1852-20.11.1922, forfatter. Født i Kbh....

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os