Logo

actio

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook


actio, (latin 'handling'), i den klassiske retorik betegnelse for talens afsluttende fase, hvor talens emne, ordnet, velformuleret og memoreret, fremføres med stemme og kropssprog. Actio ansås for værkets fuldstændiggørelse, eftersom enhver sandhed kan forspildes, hvis ikke den får overbevisende mæle. Actio udfoldede sig i skuespilkunst, men især inden for de tre store talegenrer: retstale, politisk tale og lejlighedstale. Senere tog prædikenen føringen. I 1700-tallet dyrkedes især tre områder:

Den politiske tale (med baggrund i engelsk parlamentarisme); elocution, skifter betydning fra 'skriftstil' til 'talefærdighed'; det var tiden for the elocutionary movement.


Prædikenen, herhjemme markeret ved Chr. Bastholms Den Geistlige Talekonst (1775), der bragte vor første, betydelige lære om actio.


Oplæsningen, der i årene omkring 1800 affødte den såkaldte deklamatoriebevægelse. 1800-tallets actio var præget af, at skolereformen af 1805 satte dansk sprog og litteratur på skoleskemaet. Søren Bloch og Jakob Rosted skrev lærebøger i actio (1805 og 1810). Sidstnævntes retorik efter forlæg af Hugh Blair blev studeret af Eidsvoll-politikerne. Senere udsendte skolemanden Martin Hammerich, der forenede lærdom med folkelig formidlingsevne, et par ansete bøger om det mundtlige foredrag og dets betydning for opdragelsen (1841, 1881). Disse skrifter akkompagnerede den spirende politiske talekunst i stænderforsamlingerne og Rigsdagen. Inden for prædikenen må fremhæves J. P. Mynsters"romantiske" actiolære (1810). På det tredje gebet, oplæsningen og dens plads i undervisningen, virkede skuespilleren Peter Jerndorff ved sine foredrag og skrifter (1897, 1911).


I romantikken var den antikke retoriks regler for actio allerede på retræte. 1900-tallet betoner individualismen i talestil og i kropssprog. Dette har været genstand for et særligt, udtryks-psykologisk studium, kinesikken. De sidste årtier har dog ført til fornyet interesse for bevidst udvikling af actio, hvad også skolens undervisningsvejledninger vidner om.Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 105 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• katakrese 2katakrese, ord, der bruges inkonsekvent for at udfylde et hul i sproget, fx hun er...
• kataglottismekataglottisme, (græsk kata- + glossa tunge, sprog), brug af sjældne eller forældede ord
• A, a 2A, a, første bogstav i alfabetet. Det latinske bogstav A svarer til det græske bogstav...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os