Logo

acetylen

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

acetylen


acety'len; C2H2; farveløs, i ren tilstand lugtfri, men ved forurening ubehageligt lugtende gas, massefylde 1,17 g/l. Brænder med stærkt lysende og sodende flamme, som lyser op ved iblanding af luft. Blandinger af acetylen og luft er eksplosive, når acetylenindholdet er mellem 2,8 og 75%. Fremstilles oftest af kalciumkarbid og vand; l kg karbid giver 300-350 l acetylen. Fremstilles også af metan med anvendelse af kulbue (5000°C). Anvendes især som brændstof ved svejsning og skærebrænding. Da det er eksplosivt ved mere end 2 atmosfærers tryk, kan det ikke opbevares fortættet, men forsendes opløst i acetone (da ikke længere eksplosivt) i stålflasker. Acetylen er ugiftigt; meget rent acetylen bruges til narkose.


acetylen, ethyn, HC≡CH, reaktiv og letantændelig gas, der anvendes til svejsning og som udgangsmateriale ved fremstillingen af mange betydningsfulde mellemprodukter, fx vinylklorid og akrylsyre til anvendelse i plastindustrien.


Ordet acetylen kommer af latin acetum 'eddike' og græsk (h)yle 'træ, stof' og -en.


Kemisk er acetylen det første stof i rækken af umættede kulbrinter med tredobbeltbinding, og det fremstilles ved reaktion mellem karbid og vand eller ved termisk krakning af methan.

Se også acetylenlampe.


.............................................................................................................

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.509 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad laver du på St. Bededag 2024



Effektiv reklame - klik her