Logo

Accra

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Accra

Ac'cra. Ghanas hovedstad. Tidligere hovedsæde for den danske Guldkystkoloni; den gamle danske fæstning Christiansborg benyttes stadig som residens.

Billede øverst: :Ghana Supreme Court

 

Universitet. Havnen har mistet sin betydning som eksporthavn efter anlæg af en ny havn, Tema, 40 km øst for Accra. Hyppige jordskælv. Hastigt voksende industri. Hovedsæde for den dansk Guldkyst-koloni, der 1850 solgtes til Storbritannien.


Accra

Fortet i Accra - Christiansborg

De danske slaver startede rejsen fra Afrika mod Caribien fra fortet på Guldkysten.

Danmark var i en periode af historien den 7.største slavehandlende nation i verden.

Her kan du se fotos fra fortet Christiansborg, som var opsamlingssted for den danske handel med slaver.


Her ventede mennesker ofte i månedsvis på at blive sejlet over Atlanterhavet. De ventede til kaptajnerne mente, at der var nok til en last.

Nok til - at det kunne betale sig at sejle dem til Vestindien.

I fortet var fangerne stuvet sammen under kummerlige forhold. Alt for mange tæt sammen. Stærke varmegrader. Uden adgang til toiletter.


Accra, hovedstad og største by i Ghana, Vestafrika; 2,29 mio. indb. (2013). Byen ligger i et fladt kystområde ved Guineabugten, hvor klimaet er forholdsvis tørt. Europæiske handelskompagnier byggede allerede i 1600-tallet forter her, bl.a. det danske Christiansborg, opført af Vestindisk-guineisk Kompagni.

Accra er Ghanas økonomiske centrum og en internationalt orienteret handelsby, men den mangler et egentligt citykvarter. Forbrugsvarer købes på markedspladser, der ligger spredt i boligkvartererne, og handelen varetages overvejende af kvinder.


Bosætningsmønsteret, der tidligere fulgte etniske skillelinjer, er i opbrud og følger i højere grad en social deling. De fattigste kvarterer ligger i midten af byen, og nye forstæder skyder op med stor hastighed 20-25 km fra byen, med store trafikproblemer til følge. Den voldsomme tilflytning fra landområderne har desuden skabt store sociale problemer, og i 2001 opstod der i en længere periode vandmangel.


Uden for byen ligger universitetsområdet Legon og 30 km mod øst industriområdet omkring den moderne havneby Tema.


Accra

Fortet Christiansborg er nu præsidentens bolig


Accra

Over porten ind til fortet er Christian den syvendes kongemærke præget


Accra

Stranden nedenfor Christiansborg. Fra denne strand blev mere end 100.000 slaver sendt med skib over Atlanten til Vestindien.


Accra

Jernporten, som var den sidste port slaverne blev gennet gennem for at komme til kanoerne på stranden. Herfra blev de fragtet ud til de ventende skibe og så aldrig mere Afrika.


Accra

Fangehuller, hvor slaver blev opbevaret i måneder, før transporten over Atlanten. De fleste rum er uden vinduer.


Accra

I gården står der en brønd der bærer en dansk inskription. Inskriptionen er senere malet op at en person, der ikke kunne dansk, så teksten kan kun svært tydes.


Accra

Inskriptionen fortæller noget om størrelsen på fortet og bærer forskellige årstal


Accra

Porten til selve præsidentboligen på Christiansborg.


Danmarks egne slaver

En række embedsmænd (kongelig udnævnt) blev udsendt til Guldkysten. Her lod de en en række forter opføre og siden plantager, hvor danskerne levede, handlede og regerede i næsten 200 år.

Fra 1657 frem til 1850 handlede danskerne på Guldkysten (i dag: Ghana). Vi handlede med tekstiler, spiritus, krudt, våben– og med slaver …

Danskerne var i næsten 200 år engageret i handel med slaver i Afrika og transport af dem over Atlanten til Dansk Vestindien.

Da Danmark i 1803 officielt forbød denne transatlantiske slavehandel ledte man nu efter nye, mere humane, indtægtskilder. Plantagedrift var oplagt, og med brug af slaver blev der gjort forsøg med at dyrke sukkerrør, tobak, indigo, kaffe mv. I modsætning til i Vestindien førte ingen af disse forsøg dog til succes, og i 1850 solgte man alle de danske besiddelser på Guldkysten til England.

.............................................................................................................

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 2.204 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Knoxville 2Knoxville, by ved Tennessee River i det østlige Tennessee, USA; 178.900 indb. (2010),...
• Jammu 2Jammu, by i den sydligste del af den indiske delstat Jammu og Kashmir
• Karnak landsby i Egypten NØ for Luxor

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os