Logo

accent (tryk)

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook


accent (tryk), (latin accentus, afled. af accinere, tidl. ad-canere 'synge til'), inden for sprogvidenskaben fremhævelse af en stavelse eller anden sproglig enhed af større udstrækning end den enkelte sproglyd, typisk et ord eller en stavelse. Begrebet omfatter dynamisk og musikalsk accent samt stød.


Dynamisk accent, tryk, fremhæver nogle stavelser i forhold til andre og kaldes derfor også kulminativ accent. Man kan skelne mellem forskellige grader af tryk, fx hoved-, bi- og svagtryk. Fx har franskbrødet hovedtryk på første, bitryk på anden og svagtryk på tredje stavelse. På dansk er også stød en accent. Fx udtales mand og man helt ens, bortset fra stødet i mand. Se også stød og tryk.


Musikalsk accent findes i (de fleste former for) norsk og svensk, fx har tanken som bestemt form af tank en relativ simpel tonefigur, hvorimod tanken som bestemt form af tanke har en mere sammensat tonegang. Disse ord består af ganske de samme sproglyde, og den musikalske accent er altså betydningsadskillende. I dansk er det kun enkelte dialekter som østslesvigsk og ærøsk, der har musikalsk accent, men fænomenet findes i mange af verdens sprog, ikke mindst i Asien (bl.a. kinesisk) og Afrika. Se også ordtone.Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 84 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• accenther er flere spændende betydninger …
• kompetenskompetens, (engelsk competence), inden for sprogvidenskab i Noam Chomskys sprogteori den...
• kirologikirologi, (græsk kiro- + -logi), (læren om) fingersprog

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os