Logo

ABT 93

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook


ABT 93, Almindelige Betingelser for Totalentreprise, et såkaldt "agreed document", der fastlægger juridiske standardvilkår for entreprisearbejder i totalentreprise, udarbejdet i Boligministeriets regi, vedtaget i 1993; se også vedrørende "entreprise" samt AB 92. ABT 93 er et afbalanceret juridisk regelsæt, der er kommet i stand ved forhandling mellem repræsentanter for modstående interesser. Betingelserne kan derfor fortolkes under anvendelse af almindelige "lovfortolkningsprincipper".


ABT 93 er udarbejdet med særlig øje for aftaler om totalentrepriseforhold - dvs. tilfælde, hvor entrepriseaftalen skal omfatter såvel udførelsen som den væsentligste del af projekteringen (og hovedparten af byggeriets/anlæggets øvrige ydelser). ABT 93 er således ikke møntet på aftaler inden for de klassiske entrepriseformer (fag-, stor-, hovedentreprise m.fl.) - se derimod herom AB 92. I det omfang entreprenøren ikke ved entrepriseaftalen faktisk overlades projekteringsydelser, svinder betydningen af, om der konkret er vedtaget ABT 93 eller AB 92 dog i nogen grad. Dette skyldes, at der ved udarbejdelsen af ABT 93 i vid udstrækning er taget afsæt i AB 92. Alene ABT 93 tager imidlertid højde for totalentrepriseformens bredere ydelsesforudsætninger mv. og de deraf afledte risiko og ansvarsforhold. Indgår der - i ikke ubetydelig grad - projekteringsydelser i entreprenørens entrepriseopdrag, bør alene ABT 93 derfor anvendes.


Ved rene projekteringsopgaver med tekniske rådgivere - herunder delopgaver, som totalentreprenøren overlader til projekterende underrådgivere - tages ofte kontraktuelt udgangspunkt i standardvilkårene: "Almindelige Bestemmelser for teknisk Rådgivning og bistand", ABR 89. Disse rådgiver-regler er imidlertid ikke udformet med henblik på at være et (direkte) aftalegrundlag mellem bygherre og entreprenør.

Mens AB 92 har direkte rod i en række tidligere danske AB-reguleringer på entrepriseområdet, udgør ABT 93 den første særskilte AB-normering for totalentreprise. For at få retsvirkning skal ABT 93 - som det gælder for AB 92 - vedtages mellem byggesagens parter (er ikke funderet på lov). Visse af bestemmelserne er dog - som det gælder for AB 92 - udtryk for "udfyldende retsregler" på entrepriseområdet.
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 388 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• ademptionademption, (af latin ademptio, ad- + emptio, af emere købe, erhverve), inden for jura...
• anbringende oplysning om faktiske forhold, som i en retssag påberåbes af en part
• jurist - cand.jur.jurist - cand.jur., person, der har gennemgået en videnskabelig juridisk...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os