Logo

abstrakt kunst

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

abstrakt kunst

ab'strakt (billede: Vasilij Kandinskijs »Sort bue« (1912). Neuilly, Rina Kandinskijs Samling.)


abstrakt kunst

Abstrakt kunst. Kazimir Malevitj Otte røde rektangler; maleri, før 1915.


abstrakt kunst,  (latin) egentlig billedkunst, der fremhæver væsentlige, karakteristiske eller alment kendetegnende træk på bekostning af uvæsentlige og individuelle detaljer. Men udtrykket har i praksis altid været anvendt om kunst, der "ikke forestiller noget", dvs. er sammensat af former og farver uden direkte genkendelig forbindelse til den ydre virkelighed — det, der også betegnes nonfigurativ kunst.

I forbindelse med kubismens radikale billedeksperimenter blev der før 1910 skabt abstrakte værker af bl.a. Francis Picabia og François Kupka. Maleren Wassily Kandinsky udførte sine første abstrakte billeder i 1910, samme år som han udformede det teoretiske grundlag for den abstrakte kunst i bogen Über das Geistige in der Kunst, der udkom 1912.


Den abstrakte billedkunst delte sig tidligt i to hovedretninger. På den ene side opstod en overvejende spontan, ekspressiv og fabulerende tendens, som Kandinsky i begyndelsen selv repræsenterede. Den udviklede sig senere i mange retninger og affødte nye, mere eller mindre beslægtede tendenser: abstrakt ekspressionisme, lyrisk abstraktion, tachisme, informel kunst og action painting.

Det er kendetegnende for denne ekspressive retnings repræsentanter (fx Jackson Pollock, Willem de Kooning og Asger Jorn), at de gerne udtrykker sig emotionelt og intuitivt, mens billedhuggere som Constantin Brancusi, Jean Arp og Henry Moore har dyrket et mere organisk præget formsprog; deres arbejder rummer mere eller mindre tilsigtede naturinspirerede elementer eller mindelser om naturfænomeners organiske strukturer.


abstrakt kunst

Abstrakt kunst. Naum Gabo Søjle; glas, rustfrit stål, perspex (hvid plast), udført 1975 til Louisiana af kunstneren efter en mindre model fra 1923.


Sideløbende med denne hovedstrømning udvikledes en modsvarende række af overvejende konstruktive retninger: konstruktivisme, neoplasticisme, suprematisme, konkret kunst, op art, minimalisme og nygeometrisk kunst. Deres udøvere fastholder en gennemreflekteret, rationel orden og afviser al naturinspireret abstraktion til fordel for en strengt nonfigurativ dyrkelse af geometriske formelementer.


Inden for denne hovedretning, som pioneren Kandinsky med årene også tilsluttede sig, udelukkes enhver relation til naturen ved at tale om konkret kunst i stedet for abstrakt kunst. Foregangsmænd for disse retninger var bl.a. malerne Piet Mondrian og Kazimir Malevitj og billedhuggerne Naum Gabo og Antoine Pevsner.


I årene omkring 1930 manifesterede de abstrakte kunstnere sig i Europa med internationale udstillinger og dannelsen af sammenslutninger som Cercle et Carré og Abstraction-Création; i USA blev den nye kunst støttet af blandt andre Solomon R. Guggenheim Foundation for Non-Objective Art, stiftet i 1937.

I Danmark var Vilhelm Bjerke-Petersen, Ejler Bille og Richard Mortensen i begyndelsen af 1930'erne de første, der udstillede abstrakt kunst. Bjerke-Petersens banebrydende bog Symboler i abstrakt Kunst, udkom 1933, og den abstrakt-surrealistiske kunstnergruppe Linien, der udgav et tidsskrift med samme navn, blev ligeledes dannet i 1933.


Den abstrakte kunst er gennem 1900-tallet nået til udfoldelse på alle billedkunstens virkefelter. Selv på fotografiets område har abstraktionen vundet indpas med udgangspunkt i László Moholy-Nagys banebrydende eksperimenter i 1920'erne.


Abstrakt: nonfigurativ bildende kunst, hvor den kunstneriske abstraktion fra virkeligheden er ført så vidt, at ligheden med naturens former ophører. Betegnelserne absolut og konkret kunst har også været anvendt. Kubismen, ekspressionismen og futurismen nærmer sig stærkt til abstrakt kunst. Den helt nonfigurative kunst begyndte omkring 1910 med den russiske maler Kandinskij som den førende kunstner. Han fremhævede de forskellige farvers udtryksværdi som væsentlige foruden billedets komposition.


Andre betydningsfulde abstrakte malere som nederlænderne Mondrian og van Doesburg (neoplasticisme) og russeren Malevitj (konstruktivisme) har især interesseret sig for det geometrisk konstruerende og har til tider indskrænket farverne til gråt, sort og hvidt. Blandt den abstrakte skulpturs forende navne er Arp, Brancusi, Calder og Giacometti. Af nyere abstrakte kunstnere kan nævnes gruppen om Galerie Denise Rene i Paris (stiftet 1945), bl.a. malerne Dewasne og Deyrolle, Poliakoff, Vasarely og Richard Mortensen samt billedhuggeren Robert Jacobsen. I Danmark er abstrakt kunst repræsenteret af bl.a. malerne Else Alfelt, Mogens Andersen, Ejler Bille, Egill Jacobsen, Asger Jorn og billedhuggeren Erik Thommesen.


abstrakt kunst

"Konstruktivistisk billede«, malet 1915 af russeren Kasimir Malevitj.


abstrakt kunst

Francis Picabias "New York, set med hovedet rieded«. London, privatsamling.


abstrakt kunst

Robert Delaunays "Cirkulære former« (1913). Amsterdam, Stedelijk Museum.


abstrakt kunst

Piet Mondrians -Broadwey Boogie-Woogie« (1942-43). New York, Museum of Modem Art.

 

abstrakt kunst

Robert Jacobsen: Tobacco; jern, 1954 (Louisiana).


Billedkunst der helt eller delvis er frigjort fra den traditionelle naturalistiske afbildning af den ydre verden og dens håndgribelige genstande. Udgangspunktet for a er ofte konkrete genstande, fx et træ, som i billede eller skulptur ændres til et spil af linier, flader, farver eller former. Den rene a, også kaldet nonfigurativ eller konkret kunst, søger at synliggøre eller konkretisere en ide, stemning eller følelse vha. billedformer uden umiddelbar tilknytning til den synlige verdens genkendelige genstande.


Betegnelsen a anvendes på mange kunstretninger opstået efter 1910 da Kandinsky udførte de første rent abstrakte malerier. Brancusi og Arp var blandt de første billedhuggere der arbejdede abstrakt. I Danmark er den rene abstrakt repræsenteret af bl.a. Richard Mortensen, Else Alfelt og Ejler Bille siden beg. af 1930erne.


Påvirket af kubismen malede Piet Mondrian i årene omkring 1911 sine første abstrakte billeder. Hans malerier af træer fra denne periode illustrerer udviklingen fra den mere naturalistiske udtryksform.


abstrakt kunst

Det røde træ (1909-10).


abstrakt kunst

Det grå træ (1911).


abstrakt kunst

Blomstrende æbletræ (ca. 1912).

De tre billeder hænger på Gemeente Museum i Haag.


............................................................................................................

 
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 2.845 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Journal of the Warburg and Courtauld Institutes kunsthistorisk tidsskrift, der fra 1937 udgives af The Warburg Institute og The Courtauld...
• kalkoxylografikalkoxylografi, (græsk kalko- + xylo- + -grafi), en kombinering af kobberstik og træsnit.
• karvestokkarvestok, firkantet stok, hvorpå der ved indskårne mærker, skurer, førtes regnskab over...

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os