Logo

Absalons Borg

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Absalons Borg

Absalons Borg: fæstning på Slotsholmen i København, opført 1167 -71 for Absalon som værn mod venderne af handelspladsen Havn. Nedrevet 1368 af lybækkerne; o. 1400 erstattet af det senere Københavns Slot. Rester af Absalons Borg findes under Christiansborg Slot.


Fæstningsanlæg, opført 1167-71 af biskop Absalon på den del af Slotsholmen i København, der vender mod Gammel Strand, den såkaldte Strandholm. Borgens udseende kendes fra Københavns første bysegl fra 1296, der i forvansket form er gengivet i det nuværende tretårnede byvåben. Bestod af en centralbygning med spidst tag og fire korsarme, omgivet af en ca. 6 m høj kassemur, udvendig beklædt med limsten fra Stevns og hvilende på en kampestenssyld. Langs murens inderside lå økonomibygninger, bl.a. bryggers, bageri og badstue, opfort af munkesten. Muren har haft sidetårne, der dog vist er tilføjet efter Absalons tid.


På borgen afholdtes 1363 Margretes bryllup med Haakon af Norge, men i 1369 jævnede lybækkerne borgen med jorden. På ruinerne opførte bisp Peder Jensen Lodehat Kobenhavns Slot, der 1733-45 måtte vige pladsen for det første Christiansborg Slot. En del af ringmuren fra Absalons Borg blev bortsprængt af Christian 4., for at Københavns Slot kunne udvides. Resterne af borgruinerne, der er offentlig tilgængelige, blev fundet ved udgravninger 1900-18, hvor man kunne konstatere, at det nuværende Christiansborg Slots hovedfløj netop gennemskærer Absalons borganlæg.

Absalons Borg

ca 1220


Absalons Borg

Model byggeri ved bymuseet.
Facebook
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 2,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.273 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1311824-02-2021 12:03:50 Hanne Fabricius
Hejsa Jeg kan se, at du har brugt gengivelsen af Absalons borg fra min bog: Gader og mennesker i middelalderens og renæssancens København" bind 2. Jeg vil lige gøre opmærksom på, at der er copyright på tegningen. Mvh Hanne Fabricius

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.