Logo

abort

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

abort


a'bort: afgang af ikke levedygtigt menneskefoster inden 28. svangerskabsuge. Kunstigt fremkaldt abort abortus provoeatus eller "svangerskabsafbrydelse, er i Danmark lovlig og kræver ingen særlig tilladelse inden 12. svangerskabsuge.

 

Abort (latin): fødsel af et ikke levedygtigt foster før den 28. svangerskabsuges udløb. Sker fødslen senere, tales der om for tidlig fødsel, hvis barnet vejer under 2500 gram. Fosteret udstødes ved abort helt eller delvis af livmoderen, oftest under stærk blødning. Den truende aborts vigtigste symptom er blødning. Vedbliver denne efter aborten, kan det skyldes fosterrester i livmoderen, og en udskrabning må da foretages for at undgå betændelse eller forblødning. Forekommer hyppigst i 2.-3. måned og skyldes oftest sygdom i eller lejeforandringer af livmoderen, sjældnere infektionssygdomme, sukkersyge, syfilis, kredsløbs- eller hormonale forstyrrelser, underernæring eller overanstrengelse samt fostermisdannelser. Kvinder med tendens til gentagne aborter behøver ro og lægebehandling i svangerskabets første måneder.

 

Fri abort blev indført i Danmark 1. oktober 1973. Svangerskabsloven af 1970 havde lettet så meget på adgangen til at få lovlig (legal) abort, at det årlige antal tilfælde var kommet op på ca. 13.000. Efter den nye lov skete der en hastig stigning, men antallet har nu stabiliseret sig. Ifølge den nye svangerskabslov har en kvinde med bopæl i Danmark ret til at få sit svangerskab afbrudt, hvis indgrebet kan foretages inden udløbet af 12. svangerskabsuge. Langt de fleste legale aborter foretages før udløbet af 12. svangerskabsuge. I de fleste tilfælde sker det ved udsugning af foster og moderkage gennem et rør, der indføres i livmoderhulen og forbindes med et suge-apparat. Indgrebet kan foretages i lokalbedøvelse. I nogle tilfælde foretrækkes det at tømme livmoderhulen ved udskrabning. Efter 12. uge er fosteret så stort, at man må fremkalde veer ved at indsprøjte en væske i livmoderen gennem skeden. Veerne udtømmer dog ikke livmoderen så fuldstændigt, at man kan undgå en efterfølgende udskrabning for at få hele moderkagen med.


Island legaliserede som det første land i verden abort.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 3.579 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.