Logo

Abkhasien

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Abkhasien


Abkhasien: selvstyrende republik i Georgien, 69.700 km², 4.600.000 indb. Ligger på Kaukasus' sydskråning. har mildt, i dalene subtropisk klima og frembringer tobak, te og citrusfrugter m.m. Befolkningen er islamisk. Hovedstad Sukhumi.

Den tidligere sovjetiske republik Georgien er et land beliggende i den vestlige og centrale del af Kaukasus. Stalin er født og opvokset i Georgien.

 

Abkhasien  Abkhasien

Flag og nationalvåben


Georgien blev allerede befolket i det femte årtusind 'fvt' (før vor tid, tidl. fødtKr.) I det 6. århundrede 'fvt' (før vor tid, tidl. fødtKr.) opstod der en vestgeorgisk stat, Kolchis, og i det 4. århundrede en østgeorgisk, Iberien. Senere faldt landet under Assyrien, og så under Alexander den Store. Kristendommen blev gjort til statsreligion i den vestlige del af landet i 327 evt., mens kristendommen nåede resten af Georgien i 500-tallet.


I begyndelsen af det 11. århundrede blev Georgien forenet under bagrationi-dynastiet, der førte Georgien ind i en territorial og kulturel guldalder i det 12. århundrede, hvor regenter som kong David og dronning Tamari anførte det georgiske kongerige. Det georgiske kongerige begyndte dog at gå i forfald i det 13. århundrede, hvor mongolerne invaderede området og erobrede de sydligste områder i Georgien. I det 15. århundrede blev Georgien delt i tre kongeriger, hvor der forsat regerede grene af bagrationi-dynastiet. I de næste århundreder kæmpede de tre små georgiske kongeriger en indædt kamp for overlevelse, i mellem de store mellemøstlige stormagter Osmannerriget og Persien, hvis vasalstater de naturligvis var. I det 19. århundrede blev de to georgiske kongeriger(i mellemtiden var to af kongerigerne blevet forenet) annekteret af Det Russiske Kejserrige.


Efter Oktoberrevolutionen erklærede Georgien sig selvstændigt den 26. maj 1918, men den 16. februar 1921 blev den Demokratiske Republik Georgien besat af Den Røde Hær og indlemmet i Sovjetunionen, hvor landet blev en del af den Transkaukasiske Føderative Socialistiske Sovjetrepublik (TFSSR) sammen med Armenien og Aserbajdsjan. De enkelte lande i TFSSR blev udskilt i 1936, hvor landet nu hed den Georgiske Socialistiske Sovjetrepublik.


I slutningen af 1980erne udviklede der sig en stærk georgisk uafhængighedsbevægelse. Den 9. april 1991 erklærede Georgien sig igen uafhængigt, hvilket førte til krige i provinserne Abkhasien og Sydossetien, og den georgiske regering har stadig ikke kontrol over Sydossetien og størsteparten af Abkhasien.


Abkhasien

Georgiens gamle hovedstad Mtskheta


Georgiens første præsident, Sviad Gamsakhurdia, blev afsat i et kup og erstattet af den tidligere leder af det georgiske kommunistparti og sovjetiske udenrigsminister, Eduard Shevardnadze.

Den 22. november 2003 begyndte demonstranter at samles i titusindvis foran parlamentsbygningen i Tbilisi, hvorefter de brød igennem hovedporten og strømmede ind i salen og tog kontrol over bygningen. Det skete netop som præsident Eduard Shevardnadze var i færd med at holde sin åbningstale til det nyvalgte parlament. Han trådte tilbage kort tid senere, og et nyt præsidentvalg blev afholdt, som Mikheil Saakasjvili vandt stort.


Den 8. august 2008 stødte russiske og georgiske militære enheder sammen i Sydossetien, da russerne greb ind efter georgiske angreb på separatister i Sydossetien. I byen Tskhinvali siger ubekræftede meldinger, at mange mennesker er blevet dræbt og adskillige såret under kamphandlingerne. Endvidere har russiske kampfly angrebet en georgisk luftbase på Georgiens område.

 

Abkhasien

Befolkningen i Georgien har smukke kvinder og en lang levealder.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 3.951 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?


Effektiv reklame - klik her