Logo

Abildgaard, Peter Christian

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Abildgaard, Peter Christian

 

Abildgaard, Peter Christian (1740-1801): dansk læge og veterinær. Studerede medicin, derefter, på regeringens opfordring, veterinærvidenskab i Lyon. Vendte hjem 1766, blev dr. med. 1768, men arbejdede efter Struensees opfordring for veterinærvæsnet og åbnede i 1773 på Christianshavn en veterinærskole, der senere overførtes til Den kgl. Veterinær- og Landbohøjskole. Ved hans initiativ blev kvægpesten i 1781 udryddet i Danmark.


Peter Christian Abildgaard, født 22. december 1740 i København. Han blev taget ud af Metropolitanskolen af faderen Søren Abildgaard, da der ikke var penge til at han kunne læse videre. I stedet blev han sat i apotekerlære og fik mulighed for at lære kemi, og det lykkedes ham efter fem år at komme på Københavns Universitet, hvor han studerede medicin. Her excellerede han og var blandt tre udvalgte medicinstuderende, som af Frederik 5. blev sendt til Lyon for på denne bys veterinærskole at lære at behandle den grasserende kvægsyge.


På Struensees opfordring grundlagde han i 1773 på Christianshavn Veterinærskolen, som er en af Europas ældste, og hvis første bibliotek bestod af Abildgaards egen bogsamling.

Skolen blev i 1858 flyttet til Frederiksberg som Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole, som i dag er Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, hvor der undervises både i veterinær- og jordbrugsfag.


Abildgaard grundlagde desuden i 1789 Naturhistorisk Selskab. Til hans disciple hørte den svenske anatom Arvid Florman. Han var desuden selv en bogsamler, og afhændede ved sin død sin samling på 2.156 bind til Veterinærskolen.

Han døde 21. januar 1801, og blev begravet på Assistens Kirkegård i København, hvor der er rejst et monument med skulpturer udført af hans bror, Nicolai Abildgaard, og indskrift forfattet af vennen Christian Colbjørnsen.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 3.506 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.