Logo

abessinsk kat - abyssinier

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

abessinsk kat - abyssinier

race af tamkatten; minder af udseende meget om det gamle Ægyptens katte, men er muligvis en langt nyere race. Rødbrun med sorte eller mørkebrune tickings, men uden distinkte pletter eller ringe på ben og hals.

Adfærd
Abyssinier katte er kendt for at være meget aktive, ikke blot på en legende måde, men til tider temmelig rastløs. Nogle mennesker siger, at disse katte er særligt tilbøjelige til at ødelægge ting. En klatrekat af natur, der er kendt for at nyde høje klatre/kradse tårne.

Historie
Selv om disse katte ligner gamle egyptiske statuer af beundrede kattefamilier, ved vi faktisk ikke, om de nedstammer fra egyptiske katte eller om det bare ser sådan ud.
Racen blev først kaldt "Abyssinier" hen imod slutningen af det nittende århundrede. Katten har måske fået navnet "Abyssinier" pga. krigen England kæmpede, i Abessinien (nu Etiopien), på det tidspunkt. Et litografi trykt på det tidspunkt, viser en kat der ligner dagens Abyssiner race, med et notat om at katten blev bragt fra Abessinien i slutningen af krigen.

Genetisk forskning viser at kattene sandsynligvis kom fra kystområderne i Det Indiske Ocean samt Sydøstasien. Der er spekulationer om, at racen kunne have været bragt til England fra Indien i kolonitiden.

Racen blev krydset med flere andre racer i begyndelsen af det tyvende århundrede, som har givet racen dens unikke variationer og farver.

I begyndelsen af 1900-tallet, var nogle Abyssinier bragt til USA, men racen blev ikke rigtig populær før 1930'erne. Kattene blev bragt til USA fra England i 1930'erne og dannede grundlag for det avlsarbejde, som moderne Abyssinier katte nedstammer fra.
I 1950 kom de første Abyssinere til Danmark fra England.

Fakta om Abyssinier racen:

Hoved: afrundet kile-form

Næseparti: afrundet

Ører: Store og brede.

Øjne: mandelformede, store og skinnende.

Krop: mellemlang, lang og muskuløs.

Ben: slanke og lange .

Poter: små og ovale med fem tæer på de forreste ben og fire tæer på bagben.

Hale: lang og konisk.

Pels: blød, medium-lang, fin og skinnende.

 

Sundhed
Abyssinier er generelt en sund race, og afhængigt af deres livsstil vil de leve i mange år. Som med alle katte skal de holdes indendørs, for at undgå mange af de smitsomme og dødelige sygdomme der overføres let fra den herreløse befolkning. Vaccinationer bør altid holdes ajour og rutinekontrol bør gøres regelmæssigt. De første tegn på sygdom bør tilses hurtigt af en dyrlæge.

Mange katte er tilbøjelige til tandkødsbetændelse, det samme er nogle Abyssinier. Forkert kost er ofte den største bidragyder, start med at fodre killingerne med rå kyllingevinger og hals i en meget tidlig alder. Dette vil forbedre dens tandkød og forebygge tandsten fra at dannes på tænderne.

Nyrelidelsen "Nedsat Amyloidose:" er blevet forbundet med Abyssinier katte og menes at være genetisk. Denne lidelse resulterer ofte i nyresvigt og katten's prognose er ofte ringe. Denne sygdom ses også hos mange andre katteracer, men desværre har nogle dyrlæger forkert mærket det som en ren Abyssinier sygdom. Kun få avlslinier forventes at producere killinger med nedsat Amyloidose, så det bør ikke afskrække nogen fra at købe en ellers forholdsvis sund race.

Ansvarlige opdrættere vil gøre deres yderste for at undgå at videreføre helbredsproblemer, så det er vigtigt, når du køber en killing, at vælge en anerkendt opdrætter og en med hvem du kan diskutere alle aspekter af Abyssinier, herunder sundhed.

 

.............................................................................................................

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 3.688 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.