Logo

abdikation

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

abdikation

abdikation (latin): tronfrasigelse; statsoverhoveds nedlæggelse af regeringen.

Billede viser 1654 da Dronning Christina forlod tronen og rejste til udlandet. Et år senere eksploderede næste bombe: hun havde forladt protestantismen for at blive katolik. Nogle mener, at det hele kan have været på grund af hendes seksuelle orientering.


abdikation

Der er ikke tradition for at regenter i Danmark abdicerer.


abdikation, tronfrasigelse, bruges især om en regents eller fyrstes frivillige afgivelse af myndighed. Skønt en fyrste beklæder sin stilling på livstid, har han altid ret til at nedlægge kronen; kun i England kræves Parlamentets medvirken hertil. Det eneste kendte eksempel i Danmarkshistorien er Erik Lams frivillige tronfrasigelse i 1146.


Ordet abdikation kommer af latin abdicatio, af abdicare 'frasige sig'.


Fra udlandet kendes bl.a. den britiske kong Edward 8.s abdikation i 1936 og de hollandske dronninger Wilhelminas og Julianas i 1948 hhv. 1980. Kejser Vilhelm 2. af Tyskland og kong Leopold 3. af Belgien er eksempler på, at abdikation er blevet påtvunget i hhv. 1918 og 1951.Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 5.001 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.