Logo

ABC

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

ABC

lærebog i stavning og læsning for småbørn, opkaldt efter alfabetets første bogstaver. Benyttet allerede i middelalderen i forbindelse med religionsundervisningen. Den ældst kendte ABC er tysk og fra 1477; i Danmark er bevaret en plattysk fra 1591, en latinsk fra 1634 og en dansk fra 1649 som de ældste.


ABC

Alle ældre ABC'er er forsynet med et symbolsk træsnit på sidste side, en årvågen hane. I 18. årh. fremkom billed-ABC'en med et dyrerim for hvert bogstav; i 19. og 20. årh. præges ABC'erne af de skiftende pædagogiske retninger. Den første kendte danske ABC (på plattysk) tryktes i 1591. Hanen på dennes titelblad går igen på senere ABC'er, således på denne latinske fra 1634. Moderne »ABC«er indeholder et koncentreret ordforråd og lægger stor vægt på billedmaterialet.


ABC

En anden kategori ABC er ABCsiderne, informations hjemmesider med ABC i navnet, fx: www.antikABC.dk, www.doktorABC.dk, www.drikkeABC.dk, www.dyreABC.dk, www.festABC.dk, www.madABC.dk, og flere kommer til …

 

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5.0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 5.633 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.