Logo

ABBA

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

ABBA

Den populære popgruppe dannede sit navn af initialerne i medlemmernes fornavne; fra venstre Benny, Annifrid, Agnetha og Björn.

 

ABBA, svensk gruppe, dannet 1972 af Benny Andersson (født 1946), Annifrid Lyngstad (født 1946), Björn Ulvaeus (født 1945) og Agnetha Fältskog (født 1950). Agnetha og Annifrid var solister med mange soloplader bag sig, Björn Ulvaeus var medlem af Hootenanny Singers siden begyndelsen af 1960erne og Benny Andersson medlem af og huskomponist for Hepstars og skrev langt de fleste af deres succes'er, bl.a. Sunny Girl, Wedding og Consolation. Björn ug Benny begyndte at skrive sammen i slutningen af 1960erne og lavede en række plader på svensk; kendtest er LP'en Lycka med Hej, gamla man. 1972 tog gruppen navnet

 

ABBA efter deres fornavnes initialer, og 1973, med sangen Ring, Ring, opnåede den international anerkendelse. 1974 kom det afgørende gennembrud, da gruppen med Waterloo vandt den internationale finale i England. Siden har den skabt en række verdenssucces'er som SOS, Fernando, Hasta Mañana, Dancing Queen m.fl., alle evergreens. Af LP'er har de udsendt ABBA, Ring, Ring, Waterloo, Greatest Hits og The Album. 1977 kom filmen om popgruppen, The Movie.

 

Har efter dens musikalske opløsning o. 1980 optrådt hver for sig.


ABBA, svensk popgruppe bestående af Benny Andersson, sang og keyboard, Björn Ulvaeus, sang og guitar, Agnetha Fältskog, sang og den norskfødte Anni-Frid "Frida" Lyngstad, sang. Afgørende for ABBA's tilblivelse og succes var Stig "Stikkan" Anderson (1931-97). Han var gruppens manager, pladeproducent på mærket Polar Music, havde en fortid som succesrig popsnedker og skrev sammen med Andersson og Ulvaeus flere af ABBA's internationale hits. ABBA debuterede i 1970 og fik sit navn i 1973, dannet af forbogstaverne i de fires fornavne. Gruppen vandt i 1974 det europæiske Melodi Grand Prix med sangen Waterloo.


Stilistisk byggede ABBA på raffineret genbrug af elementer fra 1960'ernes pop og rock. Med sit slageragtige melodirepertoire og ungdommelige, moderigtige glitter-image nåede gruppen et bredt publikum. Gruppen er aldrig officielt blevet opløst, men har ikke indspillet musik sammen siden 1982.


Plader i udvalg
  • Ring Ring (1973)
  • Waterloo (1974)
  • ABBA (1975)
  • Arrival (1976)
  • The Album (1977)
  • Voulez-vous (1979)
  • Super Trouper (1980)
  • The Visitors (1981)

Anni-Frid Lyngstad og Agnetha Fältskog forsøgte sig efter 1982 med et par soloalbums, og Björn Ulvaeus og Benny Andersson skrev den internationalt anlagte musical Chess (1984) samt den Vilhelm Moberg-inspirerede Kristina från Duvemåla (1995). I 1992 oplevede ABBA en revival, da synthpop-gruppen Erasure udgav den succesfulde EP ABBA-esque med dertil hørende videoer. Samme år blev opsamlingsalbummet ABBA Gold udgivet. Senest har gruppen oplevet stor succes gennem jukebox-musicalen Mamma Mia (1999), der havde premiere i London og i 2008 blev filmatiseret i Hollywood.

For sine indtjeninger på ABBA indstiftede "Stikkan" Anderson i 1989 den internationale Polar Music Prize, der hvert år siden 1992 er blevet tildelt en anerkendt repræsentant for den rytmiske og den klassiske musik.

I 2013 åbnede ABBA The Museum i Stockholm.


.............................................................................................................

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 3.444 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• allegro ma non troppoallegro ma non troppo, (italiensk), hurtigt, men ikke for meget; anvendes som musikalsk...
• koncertinakoncertina er en sekskantet trækharmonika, opfundet i 1829 af den engelske fysiker Charles...
• allanticoallantico, all'antico(italiensk), inden for musik i gammel stil.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os