Logo

Soyaolie - et krydderi

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook
Ægte soja er en mørkebrun, tyndtflydende kryddersauce, som i Kina og Japan fremstilles af først og fremmest kogte, gærede sojabønner og ristet hvedemel, somme tider også tilsat svampeekstrakt. Smagen veksler fra fabrikat til fabrikat. De fleste er meget salte og minder noget om kødekstrakt.
Anvendelse: Til at sætte smag og kulør på supper, sauce, i grillolie og i orientalske retter.
2
Presses af bønner fra en af jordens ældste kulturplanter. På kinesisk bliver den kaldt "sou", der betyder "den store bønne". Sojaolie har været brugt i Danmark i mange år og var tidligere, sammen med jordnøddeolie, stort set den eneste mulighed for at købe planteolie. Men selv i dag, hvor udbuddet af vegetabilske olier er meget stort, stammer 30 % af de 4,5 mill. tons plantefedt, der alene bruges indenfor EF, fra sojaolie og 90 % af verdensproduktionen kommer fra USA.
Ikke mindst interessant er oliens store indhold af proteiner, der ikke står tilbage for indholdet i kød, og da soja er fattig på natrium, men rigt på kalium, vil olien have en gavnlig indflydelse på blodtrykket.
Sojaolie er velegnet til såvel bagning, friturestegning som til salater.
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Facebook
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 1.367 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1302927-10-2020 10:28:03 Peter Ole Kvint
Soja er giftigt og kan angribe hypofysen. En del af giften forsvinder ved spiringen og stift af vandet. Men i dag laves Sojaolie på samen måde som man laver tjære, og det bliver derfor giftigt som tjære.