Logo

Solbær - bær

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Solbær indeholder 3-4 gange så meget C-vitamin som samme vægt af appelsiner. Dertil kommer en del karotin, jern og kalk.

(Ribes nigrum) vokser som sortlilla perler i hængende klaser på busken. Navnet solbær kommer sandsynligvis af det gamle danske ord "sole" for salt fiskeafkog og hentyder til plantens stramme lugt, som stammer fra gule sekretdråber på knopperne og undersiden af bladene. Solbær er meget sunde.
Solbærrene var længe om at vinde popularitet i Danmark. Men i opslagsværket over danske planter, Flora Danica fra 1700-tallet, er solbær inkluderet. Tidligere har man brugt bladene til en te, som efter sigende var god mod' hoste og åndenød og som vanddrivende middel. Bærrene brugte man desuden mod gigt, hoste og halsbetændelse og som vanddrivende og smertestillende middel. En gammel overtro siger, at man skal hæfte en solbærkvist på sit hus sankthansaften for at holde heksene væk.
Sorte bær som i industrien især bruges til saft. Smagen er kraftig og sød. Bærrene anvendes også i den franske Cassis, som er en likør. Kan anvendes til bl.a. marmelade eller kompot.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.348 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her