Logo

Sagogryn

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

er gryn fra koglepalmetræets marv (fremstilles idag af kartoffel­mel), kom først her til landet omkring år 1760 og var na­turligvis i starten ret dyre, men vandt alligevel hurtigt indpas i de danske køkkener. Sagosuppe blev i starten spist som forret til fødteks. fest­middage eller ved højtider. Desuden blev sagosuppe an­vendt som nærende kost til syge mennesker.
I Christian Winthers bog "Flugten til Amerika" er det et oprør mod uretfærdighe­den, der starter drømmerier­ne, men det ender med: "jeg drukned' min sorg og fandt min trøst på bunden af sago­suppen." Flugten til Ameri­ka udkom første gang i 1830. - Er det mon sveskerne på bunden, der er tale om?

 

Omkring 1760 kom sagogrynene til Danmark. De første udgaver af rødgrød blev lavet på sagogryn og rødvin samt mandler, citronsaft, kanel og sukker. Smagen var imidlertid ikke særlig god, så vinen blev hurtigt udskiftet med ribssaft, der gjorde smagen bedre og man sparede på vinen. I slutningen af 1800-tallet var også sagogrynene forsvundet fra retten.

 

Sagogryn er valset stivelse fra marven af sagopalmen der vokser i troperne. Grynene er mere uregelmæssige end kartoffelsago.


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.654 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?
Effektiv reklame - klik her