Logo

Safran - et krydderi

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Det tørrede, gule støvfang af en krokusart, der stammer fra Asien. Er blevet dyrket i umindelige tider i Kina, Italien og Spanien. Hører til verdens mest skattede krydderier - og de mest forfalskede. Smagen er sødlig bitter.
Anvendelse: Som smags- og farvestof i paella og andre risretter, fiskesupper, sauce og hønseretter, samt til det svenske safranbrød.
Lat. Crocus sativus.

Krydderiet safran laves af de tørrede støvfang af en crocusart der vokser omkring Middelhavet. Crocus sativus kaldes for safrankrokus og skal ikke forveksles med de crocus der vokser i vore haver. Safrankrokus blomstrer først om efteråret og stammer fra Lilleasien. Planten blomstrer kun i to uger og plukning af støvfangene bør foregå med håndkraft om morgenen. Der går ca 170 000 støvfang til et kilo safran og derfor er safran verdens dyreste krydderi. Det gule farvestof crocin har så kraftig en farveeffekt at 1 gran safran er nok til at give 100 liter vand en gul tone. Safran bruges som krydderi i brød, fiskeretter, paella, mm.

Safran er små gule og orange med kraftigt farvende egenskaber. Støvfang fra krokus. Må kun bruges i små mængder, mest fordi det er så dyrt, at økonomisk ruin ellers kan være en følge.

 

Tør, stødt safran
Hvis man skal have det optimale ud af frisk safrans aroma og farve, så tør griflerne ved at pakke dem ind i folie og læg dem ind i ovnen ved moderat varme i 10 minutter. Så snart de er kølet af, kan man smuldre dem mellem fingrene.


 

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 788 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!