Logo

Refried beans

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Refried beans (om mad) er tørrede bønner der er kogt, most og så genopkogt i en sauce med varierede smagstilsætninger (fx chili)
 
Refried Beans
500 g kogte hvide, røde eller brune bønner
1,5 dl kogevand fra bønnerne
hvidløg, salt og peber
3 spsk olivenolie
 
Kom olien i en stor gryde og rør halvdelen af bønnerne i.
Lad dem dampe mens de moses med kogevandet.
Tilsæt resten af bønnerne og lad det hele koge sammen til en tyk mos.
Smag til.
 
Refried beans
Oprindelse: Phaseolus coccineus, Phaseolus vulgaris
Hvide bønner er de modne frø af en buskbønnesort, der især dyrkes i Middelhavsområdet. Hvide bønner kan købes færdig-tilberedt i tomatsovs på dåse.
Bønne tilhører ærteblomstfamilien (Papilionaceae), og de 2 mest almindelige arter i Danmark er pralbønne (Phaseolus coccineus) og havebønne (Phaseolus vulgaris).
Det menes, at bønnerne oprindeligt stammer fra Mellemamerika. De ældste fund af bønner dateres mellem 7000-4300 født Kr. fra Mexico. Til Europa kommer de i 1500-tallet og nævnes første gang i Danmark i 1647.
Pralbønnen er kun meget lidt anvendt i Danmark som grønsag, hvorimod den dyrkes en del i haverne som prydvækst. Pralbønnen er betydelig større end havebønnen og er desuden bredere og foretrækkes flad, dvs. med ikke udviklede frø.
Af havebønnen findes en række typer, hvor kun brydbønner og voksbønner er almindeligt kendt i Danmark. Brydbønner er runde og kødfulde, og afhængig af længden bruges de enten hele eller skåret i mindre stykker. Voksbønnerne er gule og ligeledes runde og kødfulde. Tidligere var det nødvendigt at ribbe bønnerne før brug, men i dag er næsten alle sorter ribbefri.
Bønner er en varmekrævende kultur, og Danmark ligger på nordgrænsen for dyrkning, hvilket giver meget svingende udbytter fra år til år. Dette har medført, at dyrkningen af bønner i Danmark til industri er ophørt, mens bønner til konsum stadig produceres. Inden for denne kultur er selvpluk blevet populært.

Phaselus aureus
Kendes også som Grøn Gram eller Mung dhal. De kan fås med eller uden bælg. De har en mild smag og kan spises blot med smør og lidt krydderier, eller de kan stødes til mel. Skal koges mellem 25-40 min.
De bruges meget til spiring.

Phaseolus coccineus, Phaseolus vulgaris
Brune bønner er de modne frø af en buskbønne-sort, som dyrkes flere steder i Europa. Brune bønner koger lettere ud end hvide bønner og er derfor mere velegnede i retter, der kræver en jævn bønnemasse.
Brune bønner er som hvide bønner de modne frø af grønne bønner.

Bønne tilhører ærteblomstfamilien (Papilionaceae), og de 2 mest almindelige arter i Danmark er pralbønne (Phaseolus coccineus) og havebønne (Phaseolus vulgaris).


Det menes, at bønnerne oprindeligt stammer fra Mellemamerika. De ældste fund af bønner dateres mellem 7000-4300 født Kr. fra Mexico. Til Europa kommer de i 1500-tallet og nævnes første gang i Danmark i 1647.

Pralbønnen er kun meget lidt anvendt i Danmark som grønsag, hvorimod den dyrkes en del i haverne som prydvækst. Pralbønnen er betydelig større end havebønnen og er desuden bredere og foretrækkes flad, dvs. med ikke udviklede frø.

Af havebønnen findes en række typer, hvor kun brydbønner og voksbønner er almindeligt kendt i Danmark. Brydbønner er runde og kødfulde, og afhængig af længden bruges de enten hele eller skåret i mindre stykker. Voksbønnerne er gule og ligeledes runde og kødfulde. Tidligere var det nødvendigt at ribbe bønnerne før brug, men i dag er næsten alle sorter ribbefri.

Bønner er en varmekrævende kultur, og Danmark ligger på nordgrænsen for dyrkning, hvilket giver meget svingende udbytter fra år til år. Dette har medført, at dyrkningen af bønner i Danmark til industri er ophørt, mens bønner til konsum stadig produceres. Inden for denne kultur er selvpluk blevet populært.

Kidneybønner er nyreformede bønner. De kan fås i flere varianter lige fra lyserøde til brunrøde. De smager sødligt og forbindes gerne med Mexicansk kogekunst. Bl.a. i Chili con carne. Bælgfrugterne fås i handelen og frøene kan sås i haven i maj. Det er især de modne frø der anvendes i mad.

Betydning for kosten:
Bønner hører til de moderat energiholdige grønsager. De indeholder meget af vitaminerne A, folacin, C og K samt af mineralet kalium og af kostfibre.
 
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.745 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?






Effektiv reklame - klik her