Logo

Radise

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

En af de tidligste forårsgrønsager er den hur­tigtvoksende radise. Også de spæde blade kan anvendes i supper og salater. Radisen har en ret skarp, lidt peberagtig smag. De fleste er som bekendt runde og røde, men som så mange andre grønsager kommer der hele ti­den nye sorter frem. Nu findes der hvide, lil­la, rosa og gule, cylinder-, ægge- og istapfor­mede.
Radisen er en videreudvikling af ræddi­ken, og de er begge ophav til kinaradisen (daikon). Radisen kom til Europa fra Asien engang i 1500-tallet.

Raphanus sativus subsp. radicula
Radise hører til korsblomstfamilien (Crusiferae). Den er en af de allerældste kulturplanter, og man mener, at den oprindeligt stammer fra Kina, hvor dyrkningen har været kendt i mange tusinde år. Egypterne havde kendskab til radisen før pyramidetiden, mens romerne lærte den at kende omkring begyndelsen af vor tidsregning. Først i 1500-tallet kommer den til Nordeuropa og til Danmark i begyndelsen af 1600-tallet, men den bliver først kendt i bredere kredse i 1800-tallet.

Radise er en etårig plante. Den spiselige del af radisen, knolden, er opstået ved en opsvulmning af kimstænglen, dvs. at knolden botanisk set er en del af stænglen og ikke en del af roden. Radiser kan variere meget i form og farve, fra kuglerund-langagtig til kegleformet og fra helt rød over rød-hvid til helt hvid. I Danmark er det stadig den aflange rød-hvide, der er mest populær, mens de kuglerunde røde i andre lande er de mest almindelige.

Radisens skarpe smag skyldes indholdet af sennepsolier. De er stærkest koncentreret i de yderste lag, hvor indholdet kan være 2-3 gange højere end inde i midten af radisen.

Betydning i kosten
Radiser hører til blandt de lavenergiholdige grønsager. De har et højt indhold af C-vitamin og mineralet kalium.

Typiske fejl:
Udtørring, råd, bitter smag, insektgnav, misfarvet top, skimmel, svampethed, mørke pletter og dårlig aftopning.

Opbevaring og holdbarhed:
Radiser opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig med top i 3-5 dage og uden top i 10-14 dage. Ved 20°C kan de holde sig med top 1 dag og uden top i 2 dage.<BR< p>
Sæson: April-December

Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 945 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!