Logo

Oranger - citrusfrugter

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Transporten fra Spanien til Danmark er kort, hvilket er ensbetydende  med, at frugterne kan modne færdigt på træerne og ikke behøver tilbringe en del af modningstiden på rejsen, derfor er smagen i top, når de når frem til de danske forbrugere.
Spanien ligger nr. 1 med friske citrusfrugter og nr. 4, hvis juice og andre forædlede produkter regnes med. Danmark importerer 17.960  tons mandariner (herunder også clementiner) og 21 .471 ton appelsiner om året fra Spanien. (Intercitrus 1999)
 
Oranger
De første appelsinlunde blev anlagt i Spanien sidst i det 18.århundrede,  men først 100 år senere kom der for alvor gang i produktionen og eksporten, der i dag spiller en væsentlig rolle for Spaniens nationaløkonomi. Dyrkningen af appelsiner og mandariner koncentrerede sig hurtigt i området omkring Valencia, hvor der dels var rigelig landbrugsjord og dels let adgang til vand, så man kun­ne kunstvande. Det næstvigtigste område er Andalusien.
Appelsiner og mandariner tilhører citrusfamilien (omfatter bl.a. også
citroner, grapefrugt pompelmo).
Et appelsintræ begynder at give frugt, når det er en 5-6 år gammelt og bliver ved, til det er min. 40 år.
Appelsiner og mandariner skal håndplukkes.
Indholdet af C-vitaminer er meget højt, men oranger er også rige på A­vitaminer.
 
"Easy peelers"
Mandarinen udmærker sig i modsæt­ning til de fleste appelsiner ved at være let at pille og er derfor særdeles velegnet for børn, dog med det forbehold at skallerne bør være usprøjtede.
Der findes flere varianter mandariner, herunder også den populære,
søde clementin, der desuden udmærker sig ved at være næsten stenfri.  Under et besøg for nylig på flere spanske orangeplantager var det forbløffende hvor lidt forståelse, der var for danskernes ønske om at kunne købe usprøjtede oranger i det hele taget i Danmark.
 
Anvendelse: Brugen af oranger i gastronomien i Danmark er ældgam­mel. På brunchbordet er de oplagte friske, i juice, i frugtsalater, til de friske­ ostetyper, i orangemarmeladen og til orangemuffins (se opskrift). Mulighederne begrænses næsten kun af egen opfindsomhed eller mangel på samme.
Se også under: Kaki
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 0,0 (0 stemmer)
Siden er blevet set 391 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os