Logo

Olie - hvordan

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Hvordan laver man olie? Under tryk og af planter.

Det passer oven i købet også på råolie, der er blevet presset ud af bregnerester fra kridttiden. Spiseolie bliver udvundet af olieholdige frugter og korn. For det meste er der et mægtigt tryk, så der bliver temmelig varmt i pressen. For at få de sidste dråber ud bliver der ofte tilsat et opløsningsmiddel. Når opløsningsmidlet igen er ude, er bundfaldet også trukket ud, og man har raffineret olie tilbage. Den er god at stege i, men smager ikke af noget. I salat er olien dog rigtig godt som smagsformidler. Koldpressede olier har en kraftig aroma. De bliver udvundet ved maksimalt 60° og bliver hverken raffineret eller tilsat opløsningsmidler. Derfor bevarer de deres egen smag. Den kan undertiden være meget speciel, så hvis man er i tvivl, så smag på olien først. Olivenolie er i øvrigt altid koldpresset.

Flere olietyper: Solsikke -, majskim- og rapsolie (for det meste raffinerede, ofte også blandet som plante- eller salatolie); græskarkerneolie, nøddeolie, vindruekerneolie, sesamolie (meget aromatisk, ofte for kraftig alene).
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.246 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her