Logo

Mynte - en krydderurt

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
En flerårig urt, der hører til læbeblomstfamilien. Der er et utal af arter. Vi plejer at skelne mellem 3:
Grøn mynte (den ægte), krusemynte og pebermynte. Alle er meget nemme at dyrke, men da de breder sig meget, er det klogt at begrænse dem i krydderurtbedet, ved at plante dem i porøse rør nede i jorden.

Grøn mynte er krydderiet i den engelske mintsauce, mintgele og mint tea. Bladene anvendes både friske og tørrede. Friske blade bruges også i salater, til lammesteg og meget andet.

Krusemynte kan bruges til de samme retter som grøn mynte.

Pebermynte har den karakteristiske pebermyntesmag, bruges derfor til fremstilling af pebermynteolie til sukkervareindustrien. Friske mynteblade bruges i mange drinks og til fx mint sorbet og mint tea.
Alle slags mynteblade kan tørres eller fryses.

Mentha species.
Flerårig staude med stærkt aromatiske blade, hvis blomster tit tiltrækker sommerfugle og bier. Gror bedst i halvskygget, fugtig, men veldrænet og næringsrig jord. Så frø eller del planten i foråret. Eller knib rodudløbere af i løbet af sommeren og stik dem et par centimeter ned i jorden. Der findes et utal af myntearter, bl.a. grøn mynte/havemynte (Mentha spicata), æblemynte (Mentha suavelons) med æbleduft, krusemynte (Mentha spicata Crispa) og pebermynte (Mentha piperita). Mynte kan deles i to smagsgrupper: Den stærke pebermynte og den milde grønne mynte (spearmint). Begge bruges i madlavning, kryddersnaps og te. Mynte er en fast ingrediens i den cubanske nationaldrik Mojito.

Mojito for to
3 tsk rørsukker.
1 dl kogende vand.
saft af 1-2 citroner.
8-10 cl cubansk rom.
knust is
mynte

Rør en sour godt sammen af rørsukker, kogende vand og citronsaft efter behag. Bland med masser af knust is og cubansk rom i passende mængde og server i høje glas med myntestilke.
--
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.627 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Grundlov og dk-flag
Hvad er de vigtigste opgaver for Danmarks politikere?Effektiv reklame - klik her