Logo

Longan

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Litchi chinensis, Nephelium lappaceum

Også kaldet litchi er frugten af et kinesisk træ hvis frugter er kendt og anvendt i mere end 2.000 år. Frugten kaldes også for kærlighedsfrugt og har en ret tynd ru og rød skal med små vorter, der dækker et saftigt hvidligt frugtkød som omgiver et enkelt stort frø. Træet er udbredt i tropiske egne og bruges naturel eller i asiatiske frugtsalater. Man kan købe frugterne syltet i sukkerlage året rundt.

Litchi, også kaldet kærlighedsfrugt, og longan, rambutan samt pulasan er en gruppe frugter, der hører til sæbetræfamilien (Sapindaceae). De stammer fra Østasien; litchi og longan fra Kina, rambutan og pulasan fra Malaysia.

Allerede omkring 2000 år født Kr. dyrkedes litchi i Kina. Frugten har været meget værdsat, så meget, at man nogle steder i Kina anvendte litchi som skattebetalingsmiddel. Fra Østasien har dyrkningen af litchi bredt sig til resten af verden, men på grund af, at litchi er vanskelig at dyrke, varede det meget længe, før dyrkningen uden for Kina og Indien fik et væsentligt omfang. I dag foregår dyrkning af litchi i mange lande, mens de øvrige hovedsagelig dyrkes i Østasien.

Litchi er et middelhøjt, stedsegrønt træ. Frugterne har en kraftig læderagtig hud. I Kina har kernerne været anvendt som smertestillende middel.

Litchi er ovale frugter på størrelse med store kirsebær. Skallen er rødlig eller brun, tynd og meget ujævn. Mens litchi sidder på træet, er skallen rød, men efter høst får den hurtigt en mere brunlig farve. Frugtkødet er fast, klart, hvidligt og meget saftigt. I midten af frugten er der en brun kerne på størrelse med en mandel. Smagen af litchi er sød, let krydret og aromatisk.

Rambutan minder under skallen meget om litchi. Dog er frugtkødet mere gulligt. Men den hårede skal på rambutan er noget helt for sig selv.

Longan er mindre end både litchi og rambutan. Skallen har en mere lys brun farve, og smagen er mere syrlig.

Betydning i kosten
Longan indeholder væsentlige mængder af C-vitamin.

Typiske fejl:
Udtørring og skimmelvækst.

Opbevaring og holdbarhed:
Longan opbevares bedst ved 2-6°C og 90-95 % relativ fugtighed, hvor den kan holde sig i 2-6 uger.

 

Longan

Det sidste medlem af familien (se også Rambutan og Litchi) er Longan'en. Den minder meget om Litchi'en i smagen, bare en anelse syr­ligere. Men forskellen er tydeligst udenpå. En frisk Longan har en orange og glat skal. Når de kommer her til lan­det, er skallen dog blevet brun, men det gør ikke Longan'en mindre vel­smagende.


 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 494 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her