Logo

Leverpostej

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Leverpostej fremstillet af svinelever kom første gang i handelen i Danmark i 1847, da franskmanden fødtL. Beauvais havde fået tilladelse til at tillave og udsælge svinekød tilberedt på fransk måde. Den fine franske leverpostej blev meget populær, og der gik ikke lang tid før leverpostej kunne findes hos mange høkere, der selv stod for fremstillingen. Her kunne man købe afskårne skiver af leverpostej, hvis man havde råd til den dyre vare. Høkeren blev siden til viktualiehandler og omkring år 1900 begyndte den noget billigere fabriksfremstillede leverpostej at komme i handelen.
Leverpostej blev en udbredt spise i Danmark. Dette skyldtes især, at slagtningen af svin resulterede i enorme mængder lever, som var biprodukt ved produktionen af bacon til England. I dag kan leverpostej købes i aluminiumsbakker i supermarkeder ol.
Leverpostej fremstilles typisk af svinelever, svinespæk (svinefedt), mælk eller fløde, mel og krydderier. I den oprindelige fine leverpostej indgik ofte trøfler eller sardiner og postejen var gerne indbagt. I dag kan man ofte få leverpostej, hvori der er bacon eller champignon.
Fremstillingen foregår ved, at alle ingredienser finhakkes, hældes i en form og bages. Det færdige produkt har en grålig farve, ofte med en let brun skorpe.
Leverpostej spises både kold og varm (lun), ofte på et stykke brød. Flere typer tilbehør anvendes til leverpostejen, fødteks. sardiner, bacon, sky, champignon, rødbeder, asier og agurk.
Betydning i kosten
Leverpostej er en næringsrig fødevare med et højt indhold af vitaminerne A og B2, samt mineralet jern. Fedtindholdet varierer afhængig af produkttype.

Opbevaring og holdbarhed:
Leverpostej er let fordærveligt og skal derfor opbevares ved maks. 5ºC. Holdbarheden afhænger meget af, hvorvidt leverpostejen er tilsat konserveringsmidler. Hvis den er fremstillet uden, er holdbarheden kun 2-3 dage.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.481 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Danmark have nye sikre atomkraftværker?




Effektiv reklame - klik her